Den gamle gård med den hvide dame


Vestergade 14-16


Vestergade 16, Richters Gård


Vestergade 16, set fra gården


Vestergade 16 - porten ind til gården


Knægte på facaden af Vestergade 16. En knægt er en bygningsdel, der går længere ud end den facade eller væg, som den sidder på, og understøtter den overliggende konstruktion.

Intro

Gården her hedder ”Richters Gård”. Den er opkaldt efter Cort Richter, som frem til 1633 ejede tre små huse her. Husene gik til i den store brand, som hærgede Køge i 1633.

Richter solgte i 1640 grunden til handelsmanden Svend Poulsen (Ikke at forveksle med Gøngehøvdingen Svend Poulsen).Svend Poulsen opførte det smukke hus, som ses i dag. Portoverliggeren har følgende indskrift: “Herren bevare din indgang og udgang fra nu og til evig tid, amen, 1644.” Under den svenske besættelse i 1658-1660 måtte ejeren Svend Poulsen indkvartere svenske soldater i huset, blandt anden en svensk løjtnant. Soldaten faldt for Svend Poulsens datter Dorte og de blev senere gift.

Den gamle gård får efter sigende jævnligt besøg af spøgelset “Den hvide Dame”. Det fortælles, at det er Dorte, der blev gift med sin svenske løjtnant, som er på jagt efter sin kærlighed og derfor hjemsøger huset. En tidligere ejer fortæller også, at “Den hvide Dame” får dørene i huset til at springe op af sig selv, selv aflåste døre, hvor låsene er blevet udskiftede. Desuden hører man trin og mange andre besynderlige lyde.