Den gamle eg


Vinterbillede fra 1901


Træet var hult som et skilderhus


Den gamle eg fældes i 2011


Albert Dam besøger egen (1960-1965)

Intro

Lige her stod der tidligere en gammel hul eg, som har oplevet lidt af hvert.

''Trafiksikkerhed'' På et billede fra starten af 1900-tallet ses det, at egen allerede dengang var hul, så folk, der kom forbi, kunne gå ind i stammen og stå i læ ligesom i et skilderhus. I 1950’erne blev det nødvendigt at fjerne grene fra kronen, fordi de ragede ud over vejen. Der var risiko for, at de skulle knække af. Ved den lejlighed blev træet stivet af med barduner og stammen blev forsøgt ”repareret” ved at fylde den med cement. Nu var træet sikret – mente man ... I 2011 blev træet dog fældet, da det til sidst kun bestod af en tynd skal med enkelte store grene.

''Tilbage til naturen'' Resterne af den gamle stamme blev placeret i skovbrynet og får lige så stille lov til at forgå. Samme år som træet blev fældet, blev der plantet en ny eg, og stencirklen omkring den markerer den gamle egs diameter på hele 1,5 meter.

''Svend Grathes Eg'' Der er mange historier og myter om træet. Egen er fx kendt som ”Svend Grathes Eg”, og ifølge sagnet søgte Svend tilflugt i egen efter slaget på Grathe Hede tilbage i 1157. Fordi træet var helt hult, kunne det desværre ikke dateres ved hjælp af årringe, da det blev fældet, men det har næppe været andet end en ganske lille spire for knap 900 år siden.

''Albert Dam'' Bronzestolen blev i 2022 rejst som en hyldest til den lokale forfatter Albert Dam og placeret ved siden af den gamle eg. Albert Dam drømte engang, at han ville leve lige så længe, som han gik ud og talte med den gamle eg, og på hans daglige gåture besøgte han derfor altid træet. Efterhånden som han blev ældre, hørte og så han dårligt, og hele tre gange blev han påkørt af en bil. Den sidste gang blev fatal, og han døde i 1972.

''Fyrtøjet'' H.C. Andersen skulle efter sigende være inspireret af træet til at skrive eventyret om Fyrtøjet. Det må dog være en skrøne, for eventyret blev skrevet allerede i 1835 og dermed lang tid før hans første besøg hos Drewsen-familien i 1850.

''Publiceret''