Den gamle eg


Ole Lejbach: Den gamle eg, 2013

Intro

VMan siger at: ”Kær eg har mange navne” - eller hvordan er det lige den går? I hvert fald havde dette egetræ hele tre navne og kaldes således både; Den gamle eg, Svend Grathes eg og Albert Dams eg.

Egetræet stod mellem vejen og cykelstien på Århusvej i Nordskoven og eksisterer træet ikke længere da det blev fældet 7. september 2011. I lang tid stod træet nærmest helt hult og tjente som et eksempel på egetræers utrolige overlevelsesevne. Til sidst var træet dog kun en tynd skal, med enkelte grene, skud og blade. I sine sidste leveår stod det kun idet det blev støttet og opretholdt af stærke metalwirer.
Det er også blevet foreslået at netop dette egetræ skulle have inspireret H. C. Andersen til eventyret ”Fyrtøjet”. Dette er dog ikke tilfældet da eventyret er skrevet i 1835 og Andersen først besøgte Silkeborg i 1850. dog skulle han under sit ophold i Silkeborg, hver dag have klappet egen venskabeligt med sin stok.
At træet kaldes Svend Grathes eg skyldes et Gammelt sagn der fortæller at Svend Grathe (1125-1157) gemte sig i den hule eg, da Valdemar (1131-1182) og hans jyske tropper var efter ham. Efter en periode med stridigheder i landet blev det danske rige i 1157, ved den tyske konge (senere kejser) Frederik Barbarossas mægling, tredelt således at Valdemar fik Jylland, Knud fik Sjælland og Svend fik Skåne. For at fejre afslutningen af de mange års stridigheder indbød Knud sine medkonger til forsoningsgilde i Roskilde den 9. august 1157. Under gildet lod Svend sine mænd overfalde Knud og Valdemar. Knud blev dræbt men det lykkedes Valdemar at flygte. Begivenheden er siden blevet kendt som Blodgildet i Roskilde. Samme år mødtes Valdemar og Svend i et slag på Grathe Hede. Det endte med at Svend måtte flygte og det siges at han gemte sig i egen. Denne oplysning kan dog ikke være sandfærdig da egen i 1100-tallet endnu blot var en årsunge. Slaget endte med at Svend blev dræbt og Valdemar blev konge for et samlet rige.
Egen kaldes også Albert Dams eg efter Silkeborg forfatteren Albert Dam (1880-1972). Dam havde et nært forhold til det gamle træ. I en drøm havde han fået at vide at så længe han hver dag besøgt det gamle træ ville han også leve. Dette skulle dog vise sig at blive skæbnesvangert. Hele tre gange blev han påkørt af biler da han i sin høje alder både så og hørte dårligt. Den sidste påkørsel d. 2. september 1972 blev fatal idet han døde af de skader han her erhvervede. Den 26. august 2011 blev forfatteren hyldet med en bronzeskulptur ved Den gamle eg, doneret og udført af billedkunstneren Tonny Hørning f. 1941.