Den forsvundne kirke ved Grimstrup Krat


Udsigt mod Gammelkirke og Svendsstalde. Fotograf: Charlotte Lindhardt, 2005. Ribe Amt


Udkanten af Grimstrup Krat, nær Gammelkirke og Svendsstalde. Fotograf: Charlotte Lindhardt, 2005. Ribe Amt


Måske har der ligget en gammel kirke her? Fotograf: Charlotte Lindhardt, 2005. Ribe Amt


Kort over området. Frit efter M.A. Ebbesen. 2006. Ribe Amt

Intro

På kort over området ved Grimstrup Krat ses stednavnet Gammelkirke. Det kunne tyde på, at her engang har ligget en kirke. Et andet usædvanligt stednavn her er Svendsstalde.

En gammel kirke?
Lige nordvest for Grimstrup Krat findes et sted, som kaldes Gammelkirke. Når et stednavn begynder med "gammel", betyder det som regel, at der findes et tilsvarende stednavn med "ny", altså en afløser for det gamle. Hvis Gammelkirke betyder, at her har stået en kirke, som blev forladt, er det sandsynligt, at afløseren blev Grimstrup Kirke fra 1050-1250. En anden mulighed er, at her har ligget et andet kirkesogn, som senere blev lagt sammen med Grimstrup. Et gammelt sagn fortæller om stedet ved Gammelkirke og Svendsstalde, at de lokale ville bygge en kirke her. Imidlertid faldt alt det, man havde bygget om dagen, ned om natten. En dag løb to stude løbsk med et læs sten, og dér hvor de standsede, besluttede man sig til at opføre Grimstrup Kirke, som står den dag i dag. Nord for Gammelkirke ligger Kirkebanke, som altså også tyder på, at den nuværende Grimstrup Kirke har afløst en ældre kirke.

Svends stald
Tæt på Gammelkirke ligger Svendsstalde imellem nogle forhøjninger. Stedet ligger ved en naturlig banke. Ifølge det lokale sagn skulle svenskerne under Carl Gustav-krigene 1657-1660 have opstaldet deres heste her. Et andet sagn siger, at en mand ved navn Svend skulle have boet her, og stedet skulle være opkaldt efter ham. Vi ved ikke hvor gammelt stednavnet er, men hele området i og omkring Grimstrup Krat er spækket med gravhøje, diger, grøfter og bopladser, hvilket tyder på, at området i oldtiden havde stor betydning.

Stednavne på kort
En af de vigtigste kilder til stednavne er gamle kort. Da Videnskabernes Selskab i 1801 målte op til de landsdækkende kort over Danmark, noterede man på stedet for det nuværende Gammelkirke navnet "Gammel Kirk høi". Navnet kom ikke med på det endelige kort fra 1804, først med de såkaldte lave målebordsblade fra 1928-1945 ses navnet igen. Det er også på dette kort, vi finder Svendsstalde. Derimod ses Kirkebanke allerede på de høje målebordsblade fra 1842-1899. Kun en arkæologisk undersøgelse af området kan afsløre, hvad den virkelige forklaring bag stednavnene er.