Den Spanske TrappeIntro

Udsmykning af Lin Utzon 1995. Koldings Wall Street var øgenavnet for den øverste del af Slotsgade, da Kolding Folkebank og Sparekassen Kolding lå her. I 1973 lavede man en ny trappebelægning mellem disse to banker, og den fik navnet Den Spanske Trappe.

I 1921 byggede Dansk Kvindesamfund Kvindernes bygning, men den blev i 1960'erne overtaget af Kolding Folkebank og revet ned. Den øverste del af Slotsgade blev tidligere i folkemunde kaldt Wall Street, fordi Kolding Folkebank lå på den ene side og Sparekassen Kolding (fra 1925) på den anden side. Det var den første gade i byen, der blev asfalteret. I 1973 lavede man en ny trappebelægning mellem de to banker, og disse trapper fik straks betegnelsen Den Spanske Trappe. Gunnar Westmanns Paraplygruppe blev anbragt her i et firkantet vandbassin i sin tid, men er siden blevet flyttet rundt til forskellige steder, og i dag står den på I. P. Jensens Plads. I 1975 blev skulpturen '''Abessinier''' af Johs. Bjerg købt af Kolding Kommune. Johs. Bjerg er født i Ødis og lærte billedskæring hos A. L. Johansen. Skulpturen er udført 1914 til 1915. I 1981 bekostede Bikuben i anledning af Sparekassen Koldings 125 års jubilæum et nyanlæg af trappen udført af Tegnestuen Mejeriet. I september 1995 indviedes Lin Utzons udsmykning af '''Den Spanske Trappe'''. Lisbeth Petersens fond har givet 1 million kroner til projektet.

Af Johannes C. Bjerg 1914-1915 '''Abessinier''' er et af Johannes C. Bjergs hovedværker, præget af de kunstnere han mødte under sit ophold i Paris 1911-1914. '''Abessinie'''r er yderst yndefuld. Figuren, der er lang og slank, fremstår i et let stiliseret udtryk, hvilket især ses på øjne og hår. Han står med en åbnende gestus med hænderne og balancerer meget fint på sin lille sokkel. '''Abessinier''' er fremstillet i tre eksemplarer, de andre befinder sig på Statens Museum for Kunst og Fuglsang Kunstmuseum.

Af Lin Utzon i samarbejde med tegnestuen Mejeriet, 1995. Allé af betonsøjler belagt med hvide og blå afskårede klinker. Et vandløb er placeret i midten af alléen, der er overdækket af et gittertag med bevoksning af blåregn. Klinkerne går igen på en lav væg på den øverste del af '''Den Spanske Trappe'''. Der skabes et meget blandet og voldsomt stiludtryk af granit, klinker, vækst i forhold til den meget yndefulde bronze skulptur''' Abessinier''', som udsmykningen indrammer i samspil med arkitekturen.

Tilhører Kolding Kommune.