De på stelene


Erik Varming, De på stelene, 1996


Erik Varming, De på stelene, 1996


Erik Varming, De på stelene, 1996

Intro

Erik Varming. (1942-) De på stelene, 1996 De på stelene får deres interessante liv gennem kontrasterne mellem organiske og geometriske former i forskellige stenarter.

Erik Varming. (1942-)
De på stelene, 1996
Granit

Placering: Skibhustorvet

Skulpturen er af granit og består af to kantede steler med abstrakte organiske former i forskellige farver granit sat på en platform øverst. Den ene stele er mindre end den anden og har øverst en sort kugle, en hvid halvkugle med en spalte i og en hvid ormelignende figur med en flad rund rød granitsten som baggrund. Den anden søjle har øverst en abstrakt dyrelignende figur og viklet om denne er en hvid ormelignende figur med et svampeformet hoved i rød granit.

Skulpturen virker i høj grad gennem kontrasterne i farve og mellem stelenes hårde geometriske former og de organiske former, der hviler på dem. Det er også i kontrasten mellem de to stelers højde og grad af abstraktion at spændingen opstår.

Ifølge Erik Varming har ønsket været at skabe et tableau med to forskellige størrelser, der hver på sin stele kæmper for sin plads. En forestilling om det komplicerede liv, en søjlehelgen måtte føre.


Erik Varming. (1942-)

En panteistisk holdning bevæger sig som en rød tråd gennem Erik Varming kunst. Hans kunst tager fra første færd af afsæt i naturen og dens mangfoldige sanselighed. I begyndelsen af hans virke arbejdede han figurativt for derefter at blive mere og mere abstrakt, dog stadig med naturen som fikspunkt. De foretrukne materialer var indtil 1980’erne ler og bronze. Siden 80’erne har det været granit og marmor. Ligeledes er der sket et skift i motivvalget hvor at det i begyndelsen var naturens manifestation i figuren, det være sig menneske eller dyr, han afbildede er det nu det indre og processer, der optager ham.