Danmarks første kvindelige Sognerådsformand

Portræt af Lovise Nielsen
Intro
Lovise Nielsen levede stort set hele sit liv i den lille landsby Elsegårde. Alligevel efterlod hun et stort mærke på Danmarkshistorien. Lovise Nielsen blev nemlig landets første kvindelige sognerådsformand. Derudover var hun hele livet en aktiv stemme inden for kvindesagen.
Lovise Nielsen blev født i 1864. Hendes far var ikke til stede ved fødslen, da han deltog i krigen. Moderen der var alene med sit nyfødte barn døde dog kort tid efter at have født Lovise, og derfor blev den spæde pige sendt til Elsegårde i pleje hos sin moster på Blushøjgård. Da faren vendte hjem fra krigen, blev Lovise i Elsegårde og voksede op der.
I sin ungdom blev hun introduceret for grundtvigianismen under sit ophold på Ebeltoft Købstadshøjskole. Samtidig fik hun interesse for politik. Præstefruen Nanna Jensen havde særlig stor indflydelse på den unge Lovise.
I 1889 giftede Lovise sig med Niels Peter Andreas Nielsen, som hun havde mødt på højskolen. Parret overtog Blushøjgård, og fik sammen fire børn. På trods af sin rolle som 'landmandskone' var Lovise dog særdeles aktivt engageret i Dansk Kvindesamfund og var en ihærdig fortaler for kvinders stemmeret. Hendes mand var også politisk engageret, og blev i 1910 valgt til posten som sognerådsformand i Elsegårde.
Lovise Nielsen blev i 1913 opstillet på Kvindelisten til sognerådet. Hun blev valgt og overtog pladsen som sognerådsformand fra sin mand - som den første kvinde i Danmark til at bestride den post. Lovise Nielsen var sognerådsformand frem til 1917, hvor hendes mand igen overtog posten. Hun stillede ikke op igen, men fortsatte hele sit liv med at være engageret i politik og kvindekampen.
I en artikel fortalte hun om sit politiske liv. Med hendes egne ord fortalte hun hvordan hun følte sig "'forpligtet til at anstrenge mig så meget, jeg kan, og derved efter evne støtte Kvindesagen, som jeg synes er et retfærdighedskrav og intet andet".
''Publiceret''