Christiansborg Slotskirke


C.F. Hansen, portræt malet af F.C. Gröger. C.F. Hansen, portræt malet af F.C. Gröger. Portrættet hænger i dag i Christiansborg Slotskirke.


Christiansborg Slotskirke. Christiansborg Slotskirke


Christiansborg Slotskirke-1. Christiansborg Slotskirke-


Christiansborg Slotskirke-2. Christiansborg Slotskirke-2


Christiansborg Slotskirke-3. Christiansborg Slotskirke-3


Christiansborg Slotskirke-4. Christiansborg Slotskirke-4


Christiansborg Slotskirke-5. Christiansborg Slotskirke-5


Christiansborg Slotskirke-6. Christiansborg Slotskirke-6


Christiansborg Slotskirke-7. Christiansborg Slotskirke-7

Intro

Slotskirken og den smukke forbindelsesgang mellem kirke og slot overlevede Christiansborgs brand i 1884. Det er det eneste af arkitekten Christian Frederik Hansens store slotskompleks, der er tilbage. Kirken er fra 1825 og bliver kaldt et hovedværk i dansk arkitektur. C.F...

Slotskirken og den smukke forbindelsesgang mellem kirke og slot overlevede Christiansborgs brand i 1884. Det er det eneste af arkitekten Christian Frederik Hansens store slotskompleks, der er tilbage. Kirken er fra 1825 og bliver kaldt et hovedværk i dansk arkitektur. C.F. Hansen jonglerer ubesværet med flere forskellige udtryk i kirkebygningen. Den strenge forside har en tempelfront båret af søjler. Når man går om hjørnet langs kanalen, skifter facaden og bliver livlig med mange store vinduer. Indenfor er kirken næsten løssluppen festlig med udsmykning af stuk og varme, gulmarmorerede vægge. ''Klassicist i verdensklasse'' Christian Frederik Hansen (1756-1845) er ubetinget en af Danmarks største arkitekter. Han stod for en meget ren udgave af klassicismen med inspiration fra det antikke Rom. Hansen begyndte sin karriere i Holsten, hvor han i 1784 blev ansat som landbygmester for hertugdømmet under den danske krone. Den danske arkitekt kom derfor til at bygge mange fornemme byhuse, landvillaer og herregårde i det nuværende Tyskland. Hansens klassiske stil passede bygherrerne, der hovedsagelig var rige købmænd. Hans fortolkning af romerrigets magtfulde arkitektur blev et symbol på købmændenes egen indflydelse. I 1804 flyttede Hansen til København. Hér blev han arkitekten bag en lang række af hovedstadens smukkeste bygninger, for eksempel Vor Frue Kirke, Råd- og Domhuset og altså også det nedbrændte Christiansborg Slot.