Chresten BergIntro

Rasmus M. Andersen, 1906, bronze. Skulpturen er udført på Lauritz Rasmussen bronzestøberi i København.

''Publiceret''

I 1989 blev skulpturen i forbindelse med omlægning af banegårdspladsen genopstillet uden sokkel. I 1994 kommer statuen af Chresten Berg efter mange henvendelser fra byens borgere tilbage på sin oprindelige sokkel.

Chresten Berg er en vigtigt skikkelse i Kolding bys historie. Chresten blev født i 1829 og uddannede sig til lærer. I 1851 blev han lærer i Kolding. Chresten var en idérig initativtager til Teknisk Skole til uddannelse af unge til håndværk. Chresten vælges ind i folketinget for Venstre i perioden 1865-1891, hvor han var valgt ind af Kolding-kredsen. På trods af at han bor i København i de politiske år, glemmes han aldrig i Kolding. Da han dør i 1891, er der et historisk opbrud under hans ligfærd i Kolding. Statuen blev opført for at hædre en iværksætter, som huskes for at grundlagægge Kolding Folkeblad og Frederiksborg Amts Dagblad

Rasmus Morten Andersen (1861-1930) dimitterede fra Kunstakademiet i 1877. Rasmus Andersens produktion består næsten udelukkende af portrætter, både i form af mindesmærker, buster og portrætmedaljoner. Han var en redelig og nøgtern modellør, hvis loyale realisme gjorde ham til en søgt portrættør.

Skulpturen tilhører Kolding Kommune.