Carit Etlars Gade


Carit Etlar ell. Carl Brosbøll.

Intro

Navngivet den 03. marts 1913. Opkaldt efter Carit Etlar, der er forfatternavnet for digteren Johan Carl Brosbøll (1816-1900).

Carl Brosbøll var ansat ved Det Kongelige Bibliotek 1853-1885, men levede siden af sit forfatterskab. Carit Etlars romaner er ofte historiske fortællinger med krige og konflikter som baggrund. Han er ofte blevet afvist som underholdningsforfatter, men der findes ikke så lidt politisk og social kritik i flere af hans romaner, hvori overklassens arrogance stilles op imod småfolks nationale holdning og tapperhed. Han undgår ofte banale lykkelige slutninger. Han er påvirket af både de franske spændingsroman-forfattere (Alexandre Dumas, den ældre samt den yngre) og af den danske hjemstavnsfortælling hos Steen Steensen Blicher. Etlar huskes især for Gjøngehøvdingen og Dronningens vagtmester hvor de svenske soldater i lyset af en vis nordisk støtte til Danmark i Treårskrigen. Treårskrigen skildres som ædle krigere, medens svenskernes tyske lejetropper beskrives som brutale, usle og nedrige i lyset af samme krig.

''Kilder til Carit Etlars Gade'' '''Aalborg byrådsforhandlinger''' 347/1912-13 '''Historien bag de gamle gader i Aalborg anno 1949''' Værnfelt, Kr.