Bygmarken


Bygmarken 1 i Nr. bjert.

Intro

Bygmarken er et boligområde i Nørre Bjert, der består af både nyere og ældre huse. Blandt andet ligger Ole Chokolade i dag på Bygmarken 2. Husene på Bygmarkens gamle del blev bygget af et firma ejet af Hr. Thomsen. Parcelhuskvarteret blev etableret i 1970erne.

Den ældre del indbefatter stamvejens højre og venstre side. Den nye og gamle adskilles af et krat og en sti på vejen til højre, når man kommer nord fra. De nye del blev bygget løbende som grundende blev solgt omkring 1999. Den nye del, som består af cirka 20 huse, og den gamle består af cirka 40. De nyere huse er større end de gamle, som blev bygget i 1970'erne. På Bygmarken 2 ligger Ole Chokolade i de gamle bygningerne, der tilhørte brugsforeningen. De blev bygget i 1979, men brugsen måtte lykke allerede i 1989. Jorden som husene ligger på er delvist udstykket af Milholtgårds tidligere arealer. Det ældste hus på Bygmarken er Bygmarken 1, der er et gammelt daglejerhus fra 1873. Bygmarken har en fodboldbane. Den ligger på den fredede mark mellem togbanen, og Bygmarken. Man kan høre toget fra Bygmarken, og når man kører i toget kan man på en sommerdag se helt op til Bygmarkens nye del, som ligger på det flade stykke ved siden af Nr. Bjert vej. I 1990'erne var der både mark på den ene og anden side af Bygmarken. Omkring år 1999, blev der bygget på højre side, og omkring 2004 på venstre side. Man kan også se toget, hvis man følger stien på venstre side, helt op forbi fodbold banen. Der går en lille å mellem den fredede mark og Bygmarken ned gennem en lille skov.

Ole Pedersen købte først i 1990'erne de tidligere brugsforeningsbygninger på Bygmarken 2. Han havde overtaget sine forældres chokoladebutik i Kolding i 1965 og begyndte selv at producere negerboller og senere påskeæg og chokolade. I løbet af få år havde firmaet udviklet sig til en stor virksomhed med omkring 100 ansatte. Sidste i 1980'erne solgte Ole Pedersen 60% af virksomheden og et aktieselskab med Pedersen som direktør blev oprettet. Han ejede stadig chokoladebutikken han havde overtaget af sine forældre og derfra startede han ny produktion af chokolader og åbnede nye lokaler i Kolding i 1991. Firmaet blev i 1993 overtaget af sønnerne og døtrene af Ole Pedersen.