Buskebanke
Tegning af guld- og bronzesmykker fra Buskebanke. Tegning: C. Madsen (efter H. Thrane 2004).
Intro
I 1861 fandt jægermester Langkilde en grav med guldarmring, guldnål og to guldknapper i en høj kaldet Buskebanke. Højen antages at have ligget på området mellem Buskehøj og Lusehøj. De spektakulære genstandene viser, at højen har været opført i midten af yngre bronzealder (ca. 800 f.Kr.).
Jægermester Langkildes udgravning i Buskebanke blev udført på mindre end én dag, så det siger sig selv, at den ikke var særligt omhyggelig. Resultatet blev alligevel en rigt udstyret grav med en kremeret bronzealdermand, som bl.a. var udstyret med en guldarmring, en såkaldt edsring, en dragtnål og to stangknapper af guld samt en ragekniv og hængesmykker af bronze. Sidstnævnte kan evt. have siddet på en lur.
Graven dateres til midten af yngre bronzealder (ca. 800 f.Kr.). Desværre var Langkilde ikke så nøjeregnende med udgravningsdokumentationen, men at dømme ud fra de overleverede beskrivelser har højen ligget ca. midt mellem Buskehøj og Lusehøj. Fundene fra Buskebanke er samtidige med og har tydeligvis forbindelse til de to rige grave i Lusehøj og genstandene fra ”guldhøjen” ca. 300 m mod sydøst.
''Læs mere om fundene her:''
Thrane, H. 2004: '''Fyns Yngre Broncealdergrave''', bind 1-2. Fynske Studier 20. Odense.
''Publiceret''