Bunker 7 i Finderup
Bunker 7 i Finderup. Luftfoto af nedgangsbunkeren og de tekniske bygninger omkring Bunker 7.
Danmarks dyreste byggeri. Kraner og gravemaskiner i aktion ved bygningen af Bunker 7: det formodentligt dyreste byggeprojekt i Danmark pr. kvadratmeter nogensinde.
Intro
Finderup-bunkeren – Bunker 7 – er ét af Danmarks bedst sikrede anlæg. Bunkeren blev bygget i et militært øvelsesterræn vest for Viborg i perioden 1977-85 og skulle rumme NATO’s hovedkvarter i Danmark i tilfælde af krig. Bunker 7 er i tre etager med i alt 5...
Finderup-bunkeren – Bunker 7 – er ét af Danmarks bedst sikrede anlæg. Bunkeren blev bygget i et militært øvelsesterræn vest for Viborg i perioden 1977-85 og skulle rumme NATO’s hovedkvarter i Danmark i tilfælde af krig. Bunker 7 er i tre etager med i alt 5.500 etagekvadratmeter med faciliteter til mandskabet, operationsrum, kontorer og avancerede tekniske faciliteter. Bunkeren har siden 1994 rummet kommandocentralen for NATO’s luftrumsovervågning i regionen, Combined Air Operations Centre (CAOC). Forsvaret forlader bunkeren i 2013.
''Danmarks dyreste hus?''
Efter etableringen af NATO’s kommando for Østersøområdet BALTAP i 1962, var man på udkig efter et egnet krigshovedkvarter til kommandoen, som i fredstid sad på Flyvestation Karup. I 1969 begyndte man projekteringen af en ny superbunker med ny viden om virkningerne af atomvåben. Bunkeren er bygget med 35.000 kubikmeter jernbeton 40 meter under jorden og står på støddæmpere for at kunne modstå rystelserne og varmen fra et atomvåben. Bunkeren stod først endeligt færdig i 1985. Den 5.500 kvadratmeter store bunker kostede i 1980-priser 600 millioner kr. at bygge. Det svarer til 1,6 milliarder kroner i dag, eller en pris pr. kvadratmeter på over 300.000 kr. Dermed er bunkeren formodentlig det dyreste byggeri i Danmark nogensinde.