Bundgaard Andersens Papvarefabrik


Storbranden i A/S Bundgaard Andersens Eftf.'s bygning Stormgade 5-7 den 14. april 1984. Virksomheden udbrændte totalt og mistede værdier for 17 mio. kr.


Personalet hos Bundgaard Andersens Eftf. fotograferet i 1930. I forreste række ses som nr. 4 fra venstre fabrikant N.P. Petersen og som nr. 5 fra venstre fabrikant H. Andersen.


Bundgaard Andersens Papvarefabrik, 2008 Fotograf: Ib Meinhardt

Intro

I 1895 begyndte P. Bundgaard Andersen en hjemmeproduktion af mærkesedler, der i løbet af få år udviklede sig til Bundgaard Andersens Papvarefabrik, Ørstedsgade 32. I 1985 blev virksomheden solgt til Klimax Etikketering.

Peder Bundgaard Andersen, der var udlært i kolonial- og produkthandel, bestyrede ved midten af 1890’erne en harmonikafabrik. Da den nedbrændte, begyndte han med hjælp fra hustruen en hjemmeproduktion af manila-mærkesedler og papemballage. Det førte o. århundredeskiftet til etablering af Bundgaard Andersens Papvarefabrik i Ørstedsgade, hvor der blev produceret emballage til konfekt, krydderier, æg m.m.

P. Bundgaard Andersen havde opfundet en ægtransportkasse, som han fik patenteret og som udviklede sig til en efterspurgt vare, også i udlandet. I 1899 begyndte han at tilvirke margarineæsker, et produkt, der i enkelte uger kunne nå en efterspørgsel på 10-12.000 stk. Fabrikken lå i Ørstedsgade og blev i 1924 overtaget af N. P. Pedersen og Helge Andersen. I løbet af ti år blev arbejdsstyrken hos Bundgaard Andersens Eftf. fordoblet fra ca. 45 til 90. Fabrikken nedbrændte totalt i 1984 og blev ikke genopbygget, men virksomheden blev året efter solgt til Klimax Etikketering A/S i Skovlunde.

Vejleafdelingen bevarede navnet Bundgaard Andersens Eftf. og produktionen flyttede fra Ørstedsgade til Jens Grønsvej.