Brøns Station


Brøns Stationskro. Foto: Henrik J. Møller


Tingvej, tæt ved Brøns Station. Foto: Henrik J. Møller

Intro

Brøns Station blev opført samtidig med anlæggelsen af jernbanen mellem Ribe og Tønder i 1887.

Brøns Station blev opført samtidig med anlæggelsen af jernbanen mellem Ribe og Tønder i 1887. Ved banegården var der to togspor, hvor togene nordfra og sydfra kunne krydse hinanden. Banegården fungerede samtidig også som postkontor og ved banegården opførtes også et ledvogterhus.

Samtidig med anlæggelsen af banegården blev der anlagt en stationsvej, og her finder man flere huse i typisk stationsbystil. Jernbanen betød store fremskridt. Brøns blev dog alligevel aldrig den store stationsby, den rolle løb Skærbæk af med.

Brøns Stationskro blev opført samtidig med anlæggelsen af jernbanen gennem Brøns. Kroen er for længst lukke og nu i dårlig stand. Kroen er formet som en gård med en kørelade ud mod vejen mellem Brøns og Frifelt.

Der kom nu foruden passagertog mindst to godstog i døgnet. Kreaturer, heste, grise, kartofler, roer, hø, mergel, kunstgødning og brændsel blev nu fragtet med banen.

I Brøns byggedes en margarinefabrik ved banen, der dog lukkede i 1903. Stationsbygningen findes endnu, men er nu helt indslynget af tæt bevoksning og i dårlig stand. Det nuværende trinbræt ved banen ligger syd for stationen.

Litteratur:
Niels L. Petersen: Dagligliv i Rejsby og Brøns sogne. Fra Skærbækegnens Fortid nr. 14, 2000