Brødrene Tychsens Etablissement for Confecturer


Facaden på Overgade 46 i 2022


Vilhelmine Marie Tychsen, fabrikant Peter Tychsens kone.


Overgade 44, 46 og 48 I stueetagen af nr. 46 ses indgangen til gården med skilt til Henriksens møbelfabrik, Dansk Kaffeforsyning, og bagermester Hansens konditori.


Farveillustration fra Malmgrens bog om Danmarks industri. Illustrationen er lavet af firmaet Hagen og Sievertsen, hvor denne Sievertsen er Vilhelmine Marie Tychsens far. Illustrationen er fra 1889.


Reklame for Brødrene Tychsens varer i Fyens Stiftstidende 1873. Her kan man se det store udvalg af produkter.

Intro

Bygningerne er en del af Møntergårdens museumskompleks. Her på Overgade 46 i Odense lå der i 1869-1913 en sukkervare-fabrik, der var en af de første i Danmark, og som producerede slik og chokolade til hele landet. Den var drevet af de to brødre Peter og Christian Tychsen.

''Grundlæggelsen af firmaet'' Selve virksomheden blev grundlagt i 1867 i en kælderlejlighed et sted i byen, men da de for alvor begyndte at få skub i tingene, flyttede de til Overgade 46. ''Søde sager'' Fabrikken fremstillede chokolade af forskellig art på moderne dampmaskiner. Derudover producerede de forskellige sukkermasser, marcipan, kiks, bolsjer og næringspulver til småbørn, der var en tidlig udgave af modermælkserstatning. ''Udvidelse og salg'' Firmaet voksede og havde så meget succes, at det blev et aktieselskab i 1874. Virksomheden blev ved med at udvide, og fik hovedlager i København i 1890’erne, hvor de solgte deres produkter til forhandlere i hele landet. I 1909 blev fabrikken købt af to kaffehandlere, der nogle år efter, i 1914, flyttede fabrikken til en anden adresse. Her lå den frem til 1918, hvor den blev endeligt lukket. Undervejs skiftede firmaet navn til Brødrene Tychsens Efterfølgere i forbindelse med salget til de to kaffehandlere. ''Brødrenes ulykkelige skæbne'' Fabrikken var ejet og drevet af de to brødre Peter og Christian. Brødrene havde stort succes med deres fabrik. Den samme succes havde de dog ikke i deres privat liv. Peter giftede sig med den kun 17-årige Vilhelmine Marie, da han selv var 32 år. De fik sammen 6 børn, hvoraf to døde inden de blev et halvt år. Peter døde af lungetuberkulose efter kun otte års ægteskab, og efterlod den 25-årige Vilhelmine Marie som enke med tre små børn. Det sidste fødte hun knap ni måneder efter Peters død. Hun blev senere gift igen med en ny fabriksejer. Christians kone Marie var psykisk syg. Hun røg ind og ud af Vordingborg Sindssygeanstalt indtil Christian til sidst ikke kunne klare mere, og bad om skilsmisse. Marie indrømmede, at hun nok aldrig ville få det bedre, og fik en stor pose penge med ud ad døren.

''De første ejere'' Huset ud mod gaden (forhuset) og det sidehus, der er bygget sammen med det, er begge opført af Brødrene Tychsen mellem 1869 og 1875. Vi ved ikke med sikkerhed, om det forhus der står der i dag blev bygget fra nyt, eller om det er en ombygning af det hus, der allerede stod der. Sidehuset blev af fabrikken brugt til fremstilling af konfekt og bolsjer, mens forhuset primært var til beboelse. ''Klichéfabrikant Christiansen'' Det andet sidehus blev bygget omkring 1913 af den daværende ejer, en klichéfabrikant Christiansen, der havde fabrik i bygningen. En kliché er en metalplade man bruger til tryk af billeder i bøger og på plakater. I dag bliver bygningen brugt til Museum Odenses administration med en frisørsalon og en genbrugsbutik i forhusets stueetage. ''Kiksefabrikken'' Til adressen hører også den store, gule bagbygning i to etager, i daglig tale kaldet ”Kiksefabrikken”. Den blev opført i 1885 af Brødrene Tychsen, og fungerede som kiksebageri for fabrikken. Den huser i dag Møntergårdens snedkerværksted. Der har også ligget andre bygninger på grunden. Den mest markante er nok den 16 meter høje, murede skorsten, der stod ved siden af et kedelhus for enden af sidehusene. Den har været et imponerende syn, som den tårnede sig op over bygningerne og var med til at fuldende udsigten i en baggård, der var præget af datidens industri i byen.

''Herretøjsbutik'' Der har på adressen gennem tiden ligget mange forskellige erhverv. Den tidligste virksomhed, der kan dokumenteres, er Waldemar Friis Herreekvipering, der ligger her fra 1861-1868. Det var nogle andre bygninger, der lå der dengang, så det er ikke til at sige, præcist hvor han har haft sin butik. ''Bagerier'' I stueetagen i forhuset, har der været forskellige forretninger. Siden 1919 og frem til 1986, med undtagelse af et par år i 1925 og 1930, har der ligget forskellige bagere i den ene butik. De har haft bageri i sidehuset og brødudsalg i forhuset. ''Kaffe, blomster og hårklipning'' Derudover har der også været en trikotagehandel i årene uden bageri, en kaffeforretning ”Dansk Kaffeforsyning” i 1925-1935, en blomsterforretning ”Blomsterbørsen” i 1943-1986 og forskellige frisører mellem 1986 og 2022. ''Kortvarig pensionat'' Et lille pensionat har været drevet på førstesalen i 1933-1934 af to forskellige personer. ''"Lynet"'' Bag- og tværhusene har dannet ramme for forskellige virksomheder. Her bør særligt nævnes budcentralen ”Lynet”, der lå her mellem 1936 og 1969.

''Sendt til publicering'' Hej. Spændende hvem anmodning om publikation havner hos - om det er dig Dyveke eller dig Lise :-) kh Tina

''Publiceret''