Blåvandshuk Fyr og Blåvand Radio

Blåvands Huk Fyr. Blåvands Huk Fyr fra parkeringspladsen med fyrmesterbolig i forgrunden

Radiotjeneste. Radiotjeneste

Antennelandskab. Radiotjenesten set fra afstand

Arbejderboliger. Arbejderboliger tilknyttet radiotjenesten

Redningsstation. Redningsstationen fungerer i dag som museum
Intro
På Danmarks vestligste punkt står det 39 meter høje Blåvandshuk Fyr og advarer skibstrafikken mod Horns Rev, som strækker sig 40 kilometer ud i havet mod vest. Det berygtede rev har betydet mange skibes forlis, ikke mindst før fyret blev anlagt i år 1900...
På Danmarks vestligste punkt står det 39 meter høje Blåvandshuk Fyr og advarer skibstrafikken mod Horns Rev, som strækker sig 40 kilometer ud i havet mod vest. Det berygtede rev har betydet mange skibes forlis, ikke mindst før fyret blev anlagt i år 1900. Gennembrudet for trådløs telegrafi og radiokommunikation kom nogenlunde samtidig. I 1901 blev der på forsøgsbasis installeret radiosender og -modtager i det nye fyrtårn. Det blev begyndelsen på Blåvand Radio. Den blev i 1914 overtaget af Telegrafvæsenet og oprettet som permanent station til at modtage meldinger fra skibe i nød.
''Blåvand melder storm''
Blåvand Radio med det karakteristiske antenneanlæg har i mange år været sømændenes livline og forbindelsesled til fastlandet. Fiskerne fik tryghed, når de kunne få forbindelse og kontaktes i hele Nordsøen, hver gang med den indledende melding, ”Blåvand kalder”. I 1958 blev det indført, at fiskerne under en storm skulle melde ”alt vel” til Blåvand Radio, som noterede det i journalen til beroligelse for den ængstelige familie derhjemme. Blåvand Radio er mest kendt for varslet, ”Blåvand melder storm”, som blev udsendt i Danmarks Radio, når et uvejr var på vej. Det er samtidig titlen på en berømt dansk film fra 1938 med Osvald Helmuth på rollelisten.