Bjældskovdal
Tollundmandens fundsted er omtrent markeret med den skrå stamme.
Mindeplaketten ved Tollundmandens fundsted
Intro
Fundstedet for Tollundmanden, Ellingkvinden og det tredje moselig, som blev fundet i 1927, men desværre aldrig blev bjærget.
Når tørvegraverne møjsommeligt gravede sig ned gennem tørven, stødte de engang imellem på spændende fund.
Det første moselig i Bjældskovdal blev fundet i 1927. En lokal tørvegraver stødte dybt nede i tørven pludselig på et stykke tildannet skind og nogle knogler fra et menneske. Desværre nåede han ikke at bjærge mere før tørvegraven styrtede sammen. Resterne af moseliget blev aldrig fundet, og desværre er der intet bevaret af det, der blev gravet op.
''Ellingkvinden''
I 1938 blev moseliget Ellingkvinden, der er kendt for sin kunstfærdige frisure, fundet. Det første, der fremkom, var nogle skind, og tørvegraverne troede derfor til at starte med, at der var tale om et dødt dyr. De endte dermed med at grave hele den nederste del af Ellingkvinden væk. Først da de nåede til hendes vævede bælte indså de, at der var tale om et moselig, og Nationalmuseet blev tilkaldt. Resterne af Ellingkvinden kan i dag ses på Museum Silkeborg.
''Tollundmanden''
I 1950 blev det verdenskendte moselig Tollundmanden fundet. Hans ekstremt velbevarede ansigt gjorde, at tørvegraverne i første omgang overvejede, om der kunne være tale om en skoledreng, der var forsvundet på cykel kort forinden. Det endte dog med at arkæologiprofessor P.V. Glob fra Aarhus blev tilkaldt, og han sørgede for at moseliget blev fragtet til Nationalmuseet, hvor det blev udgravet, undersøgt og konserveret. I dag er det muligt at stå ansigt til ansigt med Tollundmanden og høre om hans fascinerende historie i udstillingen på Museum Silkeborg.
''Andre spor''
Udover moselig er der i Bjældskovdal dels fundet resterne af en ca. 2500 år gammel plankebro, der har gået ud i mosen, dels en række spor efter tørvegravning fra samme tid – både tørvegrave og tørvespader