Bindeballe Købmandsgård og Station


Her sælges margarine i Bindeballe Købmandsgård.


Ting og sager til sag i Bindeballe Købmandsgård


Indgangspartiet til den gamle købmandsgård i Bindeballe.


Bindeballe Købmandsgård er en velbesøgt gammeldags købmand.


Bindeballe Station. Stationsbestyrer Andreas Mikkelsen taler med motorfører Jacob Madsen.

Intro

Bindeballe Købmandsgård og Station er fra 1897 og stadig i brug som butik og levende museum. Den gamle station på Vejle-Vandelbanen fra 1897 er indrettet til museum for den private togbane.

Simultant med anlæggelsen af Vejle-Vandelbanen i 1897 blev såvel Bindeballe Station som Bindeballe Købmandsgård opført.

Bindeballe Købmandsgård er fortsat i daglig drift som en gammeldags købmand med et bredt udvalg af varer og med personlig betjening. Købmand Reinholdt Jensen overtog butikken i 1972, og stod i mange år bag de oprindelige trædiske.

Købmandsgården er desuden Danmarks største købmandsmuseum med en udstilling af gamle varer, skilte, inventar m.m. Samlingen rummer mere end 3.500 forskellige varer, hvor de ældste stammer tilbage fra butikkens åbningstid. Butikken bliver hvert år besøgt af mere end 100.000 gæster. Der er mulighed for at nyde medbragt mad i den overdækkede pavillion, der er opvarmet om vinteren.

Privatbanen Vejle-Vandel var i brug fra 1897 til 1957. I det tidsrum stoppede toget også i Bindeballe. Den tidligere stationsbygning er i dag indrettet til museum, hvor billetkontor og ventesal er rekonstrueret med de oprindelige effekter. På sporet står to gamle togvogne; en DSB-motorvogn fra 1928 og en passagervogn.

Henvisninger:
www.vejlemuseerne.dk
VejleWiki Bindeballe Købmandsgård