Billensteinsvej


Billensteinsvej, vinteren 2009


Personalet hos M.J. Ballins Sønner A/S i gården ved garveriet i Vestergade 13. Billedet er fra ca 1908-12. På forreste række i midten sidder direktør Olaf Billenstein.


Ejendommen i Vestergade 13, der husede M.J. Ballins Sønner A/S igennem en lang årrække. Oprindeligt var virksomheden startet i en forretning i Nørregade. Virksomheden lukkede i 1978.

Intro

Vejen har navn efter Olaf M. P. Billenstein (1866-1956), der fra 1906 til 1933 var direktør for Vejleafdelingen af garverfirmaet M.J. Ballins Sønner. Han gav i 1925 det lokale konsulatsvæsen et eksotisk islæt med sin udnævnelse til brasiliansk vicekonsul

Olaf M.P. Billenstein (1866 – 1956) var født i Slagelse, og arbejdede som ung nogle år ved landbruget, indtil han i slutningen af 1880’erne blev ansat ved det store garverfirma M.J. Ballins Sønner i København. Her fik han en grundig uddannelse i læderbranchen og bestyrede en tid dets filial i Slagelse. Da firmaet i 1906 opkøbte Lassons Garveri i Vejle, blev han direktør for den nye afdeling. Under hans ledelse blev den vejlensiske filial, der havde til huse i Vestergade og Staldgaardsgade en blomstrende virksomhed med både garveri og læderhandel. I 1925 blev han valgt til formand for Garverforeningen i Danmark og samme år udnævnt til brasiliansk vicekonsul. Det var første og eneste gang Vejle havde et konsulat for et ikke-europæisk land. O.P.M. Billenstein fratrådte som direktør for M.J. Ballins Sønner i 1933, men vedblev at føre dagligt tilsyn med virksomheden i yderligere 13 år.
Henvisninger:
Vejlewiki: O.P.M. Billenstein og M.J. Ballins Sønner