Bertram Knudsens Vej


Direktør for Saxildhus Bertram Knudsen og hustru. Kolding Stadsarkiv


Hotel Saxildhus på Banegårdspladsen

Intro

Vejen er opkaldt efter konditor Bertram Knudsen, som var indehaver af Saxildhus Konditori. I dag er vejen en sidevej fra Skovvangen, men tidligere var den en del af Skovvangen, som forlængelse af Banestien.

Bertram Knudsens Vej er navngivet efter Bertram Knudsen (1881-1954).

Bertram Knudsen var koldingenser, født i 1881. Han lærte bagerfaget hos bagermester P. Sørensen på Sdr. Landevej, hvorefter han forsatte sin uddannelse først på en Amerikabåd, derefter hos bagermester Holst i København og endelig på Skovshoved Dampbageri. Her traf han Jenny, som han blev gift med.

Bertram Knudsen havde egentlig tænkt, at han ville etablere sig i København, men under et ophold hos forældrene i Kolding så han bygningen Saxildhus under opførelse og besluttede sig for at leje sig ind og åbne et konditori. Året efter åbnede han også en forretning i Helligkorsgade nr. 11.

I begyndelsen bestod Saxildhus Konditori kun af en butik med et vindue, et lille konditori med mahognimøbler og en lille thesalon i kinesisk stil med bambusmøbler. Personalet bestod i starten foruden ægteparret selv af en serveringsdame, en bagersvend og et bybud, men ret hurtigt voksede konditoriet både i omfang og i personale. I 1930 var der ansat 10 mand i bageriet, 7 damer i hovedforretningen og 3 damer i filialen i Helligkorsgade.


Bertram Knudsen gik ikke på kompromis med kvaliteten i sine produkter. Han brugte aldrig margarine - derfor det kendte slogan ”Det er smør´et, der gør´et”. Kun marcipan fra Odense Marcipanfabrik specielt fremstillet til Saxildhus blev anvendt. Hans mange forskellige typer af kager blev enten indtaget i konditoriet eller taget med hjem til eftermiddagskaffen. Kong Christian X og Simon Spies var blandt dem, der rekvirerede kager og chokolade fra Saxildhus.

Bertram Knudsen optog sin søn Stig i firmaet i 1933, men to år efter omkom han ved en bilulykke. Til minde om sønnen skænkede han Johannes Bjergs skulptur ”Skildpaddens Amorin” til Kolding by i maj 1943.

Bertram Knudsen købte i 1942 det tidligere Hotel Royal ud mod Jernbanegade med overtagelse i 1950 og omdøbte hotellet til Hotel Saxildhus. I 1950erne udvidedes og ombyggedes fortovsrestauranten, så der kunne sidde 200 mennesker, og i sommersæsonen var personalet oppe på 160 mennesker.

Bertram Knudsen døde i 1954 73 år gammel kun 14 dage efter hustruens død. Efter deres død blev Saxildhus aldrig det samme og i 1976 blev bygningen solgt til bygmester Per Glerup, og der har ikke været udsalg af kager fra Saxildhus siden 1988.