Barakken, Indkvartering

Denne barak er bygningen i forgrunden

Hestestaldsbarak som beboelse
Intro
15. Barakken
De første flygtninge flyttede direkte ind i militærlejrens
mandskabsbarakker, såkaldte 100-mands barakker. Barakken her
ved FLUGTs plæne, er halv størrelse og blev brugt til indkvartering
af sygeplejersker, som arbejdede på hospitalet.
Man boede tæt med 12-15 personer i hvert rum. Et rum rummede således flere hjem. De særligt udsatte og baraklederen boede på ét af de fire mindre værelser, som var i hver barak. Efterhånden var mandskabsbarakkerne fulde og man inddrog hestestaldsbarakkerne og byggede flere barakker. I hestestaldsbarakkerne var ingen ruminddelinger og toiletter (der var das udenfor, såkaldte skideskure) og vinduerne sad højt. Efterhånden fik man sat vinduer i (Bl.a. ved hjælp af danske tømrere) og der blev lavet ruminddelinger af stof og tæpper.
De fleste ville helst undgå at bo i hestestaldsbarakker, men andre foretrak det, fordi luften var bedre og man undgik væggelus.
Privatliv og ro var nok den største mangel i flygtningelejren!
Ved en inspektion fandt flygtningeadministrationens repræsentanter en hestestaldsbarak, hvor 100 uledsagede flygtningebørn, som havde mistet deres pårørende eller var kommet bort fra dem indkvarteret. Inspektionsfolkene fandt, at disse børn skulle tilbydes indkvartering hos andre familier, men børnene ønskede at blive sammen med hinanden, deres nye, midlertidige familie.
Barakken her er den eneste tilbageværende. Den bliver på et tidspunkt en del af museet, bliver renoveret og en ny udstilling om Flygtningelejr Oksbøl åbner.
''Publiceret''