Balancekunstnerinde af C.J. Bonnesen


Balancekunsterinde af C. J. Bonnesen, da den var placeret i Kildeparken, frem til 1988

Intro

Længst mod syd i Kildeparken stod indtil 1988 C.J. Bonnesens "Balancekunstnerinde" eller "Akrobatpige", som den også blev kaldt. Skulpturen forestiller en ung pige, der står på hænder. Kroppen danner en smuk bue, og der er i værket en god balance.

Udkastet til "Balancekunstnerinde" er lavet i gips i 1933 og senere støbt i bronze. Ideen fik Bonnesen, da han en aften sammen med sin datter var i Valencia, en kendt variété i København. Her optrådte en henrivende akrobatpige, som han blev meget betaget af. Uden at tegne skitser af nogen art gik han hjem i sit atelier og modellerede hende. Han havde kun set hende, aldrig talt med hende. Netop under dette engagement faldt hun ned og slog sig ihjel. Også denne skulptur skaffede borgmester Marinus Jørgensen til Aalborg. Denne gang var det Nordjysk Bank, der betalte omkostningerne.

Skulpturen blev stillet op i Kildeparken den 22. april 1936, men stedet var ikke velvalgt, så den blev senere flyttet. "Balancekunstnerinde" fik dog heller ikke lov til at stå på den nye plads. I Forbindelse med oprettelsen af Aalborg Trænerskole på Annebergvej kom der fra SIFA et ønske om en skulptur, der kunne symbolisere idrætten. Hertil var den spændstige pige velegnet. og den blev flyttet i 1988. Hun kom også ud på en rejse, idet hun i 1993 blev et led i Kaospiloternes og LOS kunsthappening i København med det formål at skabe opmærksomhed om muligheden for at tage orlov. Hun var en af de fire kvindeskulpturer, der blev hentet fra andre byer. "Balancekunstnerinde" kom til Rådhuspladsen, hvor hun stod en måneds tid. Derefter kom hun tilbage til Aalborg.