Badested


Badehuset ligger på flåden til højre. Stranden var også samlingspunkt for køerne der skulle på græs mod nord på øen.


Til venstre Duysens hotel, det senere hotel Nordby.Midtfor saltvandsbadeanstalten med helsebringende bruse-og karbade.


Hotel Nordby - tårnet blev revet ned i 1917.Hotellet er nu lukket. Der er privat bolig, en restaurant, og ud mod vandet har Danibo sommerhusudlejning nu forretning.


Hotel Nordby.


Hotel Nordby.

Intro

Saltværksbestyrer Peder Duysen tog i sommeren 1851 det første skridt til at skaffe Fanø et Badested. Han byggede et bade-og svømmehus med fire kamre i Nordby Havn til daglig afbenyttelse.

Duysens badeanstalt bestod af to tømmerflåder, en for kvinder, og en for mænd. Ved ankre var den fastgjort således, at man kunne bade både ved høj- og lavvande.

På hver af disse flåder, var der anbragt fire kabiner (omklædningsrum) og ud imod vandet en stor markise, der gik ned til vandoverfladen. I disse vandrum under markisen, badede man så udelukket fra sol og luft. At gå udenfor var ikke passende, det tænkte man overhovedet ikke på.

Hvert bad kostede 35 øre, en efter datidens prisniveau meget høj sum, men foretagendet havde succes.
Der kom hvert år adskillige fremmede til Fanø for at bade og Duysen byggede et hotel - "Badehotellet" - kaldte han det (det senere Hotel Nordby) , opført ca. 1860 - hvor han kunne modtage badegæsterne, som nu også søgte ud til Vesterstranden for at bade, hvilket dog skete fra åben strand i en lang årrække.


Hotellet er nedlagt, og er nu indrettet til privatboliger, en restaurant ("Hjørnekroen") og i bygningen mod øst har en sommerhusudlejning nu til huse.

kilde:www.mitfanoe.dk