Badeanstalt på Spanien
Badeanstalt på Spanien. Badeanstalt blev åbnet i 1933 og blev renoveret i 1988
Intro
I 1933 åbnede Århus Kommunes Badeanstalt og Svømmehal. Det store kompakte funkishus var tegnet af arkitekten Frederik Draiby. Huset var designet til at modtage 350 badegæster i timen, cirka 2800 kunder om dagen...
I 1933 åbnede Århus Kommunes Badeanstalt og Svømmehal. Det store kompakte funkishus var tegnet af arkitekten Frederik Draiby. Huset var designet til at modtage 350 badegæster i timen, cirka 2800 kunder om dagen. Dengang rummede huset en særlig dameafdeling med karbade, 70 graders varmluftrum med vandkølende stole, 50 graders damprum, solarium med højfjeldssol, pedicurerum samt omklædningsrum med hvilebænke. Adgangen til svømmehallen var fælles for både mænd og kvinder. Det samme var dampbadeanlæg, massage og lysbade. I 1988 blev badeanstalten renoveret.
''En tur til "Spanien"''
”Spanien” ligger midt i Århus. Spanien er et gadenavn, som stammer fra de spanske lejetroppers tilholdssted i byen under Napoleonskrigene. I folkemunde er gaden blevet synonym med den kommunale badeanstalt og svømmehal. ”Spanien” har formået at følge med udviklingen og har i dag, som tidligere, en bred vifte af tilbud til badegæsterne og de moderne wellness-dyrkere.
Faste svømmegæster, der er medlemmer af ”dampbadsklubben”, har mødedag om onsdagen. Det er for det meste en stille dag. Før i tiden havde klubben dampbadet helt for sig selv, og ved hvert møde blev der bestemt et særligt emne, som skulle diskuteres godt og grundigt.
''I bad for imperiet''
Rumænien er fra naturens side begunstiget med over en tredjedel af alle mineral- og termalvandskilder i Europa. Vandet, som springer dybt fra undergrunden, har en kemisk sammensætning med helbredende virkning. Det vidste romerne allerede. Arkæologiske udgravninger afslører, at soldater fra hele det romerske imperium blev sendt til varme kilder for at blive helbredt for gigt og andre dårligdomme. Med tyrkernes invasion blev den romerske badetradition både ændret og fornyet. Islam dikterede en opdeling af de badende efter køn, og de varme bade blev suppleret med hamambad, et særligt dampbad. I vore dages oplevelses- og wellnesskultur kombinerer vi fortidens forskellige badetraditioner.