Børsmose kirke


Børsmose kirke.


Børsmose kirke.


Børsmose kirke omgives i dag af militært øvelsesterræn.


Børsmose kirke


Børsmose kirke indgang

Intro

Den kun 14 meter lange kirke fra 1902 omgives i dag af militært øvelsesterræn. Områdets huse og gårde, der før var beboet af sognebørn, står nu som tomme spøgelsesbygninger i militær tjeneste, og kirken, der stadig har gudstjeneste ca. en gang om måneden, står som en enlig vågen iblandt sovende.

Bygningen

Kirken er opført i 1902 efter tegning af Fr. Bang.

Inventar

Ligesom selve kirken, der er en filial til Ål kirke, er det meste af inventaret udtænkt af arkitekt Fr. Bang. Altertavlen fra 1910 er et stort broderi tegnet af Martin Nyrop forestillende en rosenguirlande omkranset af skyer med et støbt krucifiks ophængt i midten. Prædikestolen imiterer maurisk gotik.

Af nyere dato ses 13 træfigurer af Peter Steens fra 1981. De forestiller Jesus og apostlene og er skåret i træ fra Varde gamle kirkegård.

Kilder

Lønne, Ål, Ho, Oksby. Danmarks Kirker, Ribe Amt. Nationalmuseet.


''Bygningen'' Kirken er opført i 1902 efter tegning af Fr. Bang. Den ganske lille Børsmose kirke er opført i 1902. Den er blot 14 meter lang og består af kirkeskib og et tresidet kor. I vestenden er kirken forsynet med et lille tårn. Kirken er tegnet af arkitekt Fr. Bang og kostede i år 1902 10.000 kr. at bygge. ''Inventar'' Ligesom selve kirken, der er en filial til Ål kirke, er det meste af inventaret udtænkt af arkitekt Fr. Bang. Mest karakteristisk er den broderede altertavlen fra år 1910 er et stort broderi tegnet af Martin Nyrop forestillende en rosenguirlande omkranset af skyer med et støbt krucifiks ophængt i midten. Prædikestolen imiterer maurisk gotik. Kirken er, som Mosevrå kirke, der ligeledes ligger i det eksproprierede område, fortsat i brug. Af nyere dato ses 13 træfigurer af Peter Steens fra 1981. De forestiller Jesus og apostlene og er skåret i træ fra Varde gamle kirkegård. ''Kilder'' Lønne, Ål, Ho, Oksby. Danmarks Kirker, Ribe Amt. Nationalmuseet.