Axeltorv


Fiskerkoner fra Karrebæksminde sælger fisk på Axeltorv


FDF-parade på Axeltorv.


Torvedag på Axeltorv


Torvedag på Axeltorv.

Intro

Navnet Axeltorv henviser til, at bønderne kørte til torvs med varer på aksel, det vil sige på vogne. Det samme gælder for Hjultorv, der ligger ved siden af Axeltorv.

Torvet har, siden det blev Næstveds hovedtorv, dannet rammen om et rigt handelsliv. Der blev mest handlet med de madvarer, som folk brugte til daglig, for indtil 1960erne var der ingen supermarkeder i Næstved.

På torvedage kunne folk i 1800-tallet møde fiskekonerne, der kom fra Karrebæksminde med deres friske fisk. Fiskene blev renset og skåret op på stedet, så om sommeren har der nok lugtet lidt omkring fiskeboderne.

I 1940erne kunne man møde slagteren, der med en cigar i munden skar kød ud til kunderne. Det er i dag svært at forestille sig en storrygende slagter, der står og skærer kød ud til tilfredse kunder.

I dag er der stadig torvedage på Axeltorv om onsdagen og lørdagen.Kunstneren Bjørn Nørgaard skabte vandkunsten ”Slattenpatten og hendes døtre”, der blev sat på Axeltorv i 2010.

Slattenpatten hører til en familie af sjællandske trolde. Folk mente, at Slattenpatten holdt til ved vandet, og at hendes børn var halvt fisk. Hun havde lange bryster, så hun kunne bukke sig over vandet og give bryst til sine sultne børn. Slattenpatten er set mange steder, og nogle gange dukker hun op, hvor man mindst venter det - nemlig i kirken.

I Vejlø Kirke kan man se Slattenpatten, som står og holder prædikestolen. Det har hun gjort siden 1668.