August Kroghs Vej


Grenå Havn med kvarteret Søndenå i forgrunden

Intro

Nobelprismodtageren August Krogh blev født i Grenaa d. 15. november 1874. Hans første skolegang foregik i den lokale skole - som han ikke var særlig begejstret for. Han ville hellere strejfe om i naturen med en bog om naturlære.

Nobelprismodtageren August Krogh blev født i Grenaa d. 15. november 1874. Hans første skolegang foregik i den lokale skole - som han ikke var særlig begejstret for. Han ville hellere strejfe om i naturen med en bog om naturlære. Han kom dog videre på Aarhus Katedralskole og senere Københavns Universitet, hvor han i 1916 blev professor i dyrefysiologi. August Krogh fik i 1920 Nobelprisen i medicin for opdagelsen af den kapillærmotoriske regulationsmekanisme, som kort fortalt handler om, hvordan der tilføres ilt til musklerne. Han arbejdede med forbedring af insulinfremstillingen, hvilket bl.a. hjalp hans kone Marie, der led af sukkersyge. Arbejdet er videreført i Novo Nordisk. I 1945 blev Krogh udnævnt til Grenaas første æresborger.

Grenå Havn med kvarteret Søndenå i forgrunden:Blokkene ved Carl Svenstrupsvej, Gasanigården I og 2 og Færgegården. Den lave bygning med fladt tag er Søndenå Butikstorv. De lange gennemgående gader er til venstre de Lichtenbergsvej og til højre August Kroghsvej. Over Søndenå-kvarteret ses fuglereservatet og færgehavnen med færger og de store, opfyldte opmarcharealer til højre. Til højre, midt i billedet, ses Åboulevarden og åen og over havne- byen ses nordhavnen med fabrikker og siloer. Den lange mole er søndre nole med fyret længst ude. Til højre for den høje silo ses de nye fabrikker på "Kulkajen", det sted, hvor der indtil ca. 1970 var kulpladser langs næsten hele molen.