Aros


Your rainbow panorama. Kunstværket Your rainbow panorama af Olafur Eliasson på toppen af ARoS, Aarhus Kunstmuseum, 2011.

Intro

ARoS er et internationalt orienteret kunstmuseum i Aarhus, som åbnede i 2004. Bygningens 17.000 m2 er formet som en kube og tegnet af arkitektfirmaet schmidt hammer lassen architects...

ARoS er et internationalt orienteret kunstmuseum i Aarhus, som åbnede i 2004. Bygningens 17.000 m2 er formet som en kube og tegnet af arkitektfirmaet schmidt hammer lassen architects. I 2011 blev den verdensberømte dansk-islandske kunstner Olafur Eliassons store installation Your rainbow panorama afsløret som permanent udsmykning af ARoS. Museet har året igennem åbent tirsdag til søndag, hvor publikum har adgang til Olafur Eliassons værk på toppen af museet. ''Dansk kunsthovedstad i Tyskland'' Siden Murens fald har danske kunstnere i stigende tal valgt at bosætte sig i Berlin. En by som på kun tyve år har udviklet sig fra at være splittet af koldkrigen til at blive en af Europas største kunst- og kulturmetropoler. I dag har mere end 300 danske billedkunstnere og et stort antal kunstformidlere fast base i Berlin. En af dem er Olafur Eliasson (f. 1967), der forlod Danmark i 1993 til fordel for Tyskland. Efter et år i Köln slog han sig ned i Berlin, hvor et voksende antal kreative mennesker og stadigt flere udstillingssteder, drevet af unge kunstnere og andre ildsjæle fra hele Europa, var med til at gøre stedet til den mest levende, internationale og interessante platform for samtidskunst. Berlin var en åbenbaring for ham. Her kunne han bo og leve for næsten ingen penge, her var materialerne og arbejdskraften billig, og her var kunstnere fra hele verden. Eliassons kunst blev snart verdenskendt og efterspurgt, og hans værksted voksede sig stadigt større. I dag beskæftiger han mere end 50 arkitekter, ingeniører, kunsthistorikere, kokke, kunstnere og andre assistenter i sit store treetagers atelier i Christinenstrasse. Flere danske kunstnere, for eksempel Jeppe Hein, har startet deres karriere som assistenter i Studio Olafur Eliasson.