Anne Marie Carl-Nielsen


Billedhugger Anne Marie Carl-Nielsen


Skulpturen Uffe hin Spage i Byparken

Intro

Anne Marie Carl-Nielsen er billedhuggeren bag skulpturen Uffe hin Spage (Uffe den Spage). Hun har markeret sig som en af de første kvindelige billedhuggere i Danmark. Selvom Anne Marie levede det meste af hendes liv i København, så har hun sat sig præg på Kolding gennem kunsthåndværk i bybilledet.

Anne Marie Carl-Nielsen støbt skulpturen ’Uffe hin Spage’ i bronze, og den har siden 1932 været opstillet i Byparken. Her står den i sin 215 cm højde og kigger ned på tilskueren fra sin sokkel på 86 cm. Skulpturens navn henviser til sagnfiguren Uffe den Spage, søn af Kong Vermund. Krønikeskriveren Saxo har beskrevet, hvordan Uffe vandt Danmarks uafhængighed, ved brug af sværdet Skræp, i en tvekamp imod en saksisk prins og en kæmpe ved grænsefloden Ejderen. Det forlyder, at det er Anne Maries ægtemand, Carl Nielsen, som stod model til udformningen af skulpturens ansigt. Under 2. verdenskrig blev skulpturen for en stund flyttet til Museet på Koldinghus. Efter 1948 har den igen været placeret i Byparken. Kolding Kommune erhvervede skulpturen i 1947 efter Anne Maries død.

Anne Marie Carl-Nielsen blev født den 23. juni 1863 på proprietærgården Thygesminde i Sdr. Stenderup. Allerede i barndommen blev hendes interesse for kunsthåndværk vakt, hvilket ledte til at hun som 18-årig kom på snitteskole i Slesvig. Forældrene forventede dog ikke, at datterens fremtid skulle være som kunstner, men at hun skulle giftes og herefter leve livet som husmor og gårdmandskone. Til trods for sin fars modvillighed i, at skulle betale for en længere kunstnerisk uddannelse til Anne Marie, formåede hun alligevel at forsætte sin uddannelse i København. Her startede hun på Tegne- og Kunstindustriskolen for kvinder, som foreningen Dansk Kvindesamfund stod bag oprettelsen af. Hendes debut som kunstner skete allerede i 1884, hvor Anne Marie Carl-Nielsen blot var 21 år. Hun havde fremstillet en buste som blev udstillet på Kunstakademiets udstilling, hvilket var en god indikator for, at det ville være hende muligt at gøre kunsten til hendes levevej. Selv efter at blive gift med komponist Carl Nielsen den 10. maj 1891, forsatte Anne Marie med sin kunstneriske karriere og indtog derved aldrig rollen som den klassiske husmor, selvom det var forventet af datidens gifte kvinder.

Selvom Anne Marie Carl-Nielsen levede det meste af sit liv i København fik hun sat sit præg på Kolding gennem flere kunsthåndværk og skulpturer i bybilledet. Hun har markeret sig som en af de første kvindelige billedhuggere og har været med til bryde med datidens standarder for ægteskabeligt samliv i fastholdelsen af sin kunstneriske karriere.

''Publiceret''