Alslev kirke


Helgengrav med relikvieskrin. Foto: Jannie Uhre Ejstrud. Museet for Varde By og Omegn.


Liljemesterens kalkmalerier. Foto: Jannie Uhre Ejstrud. Museet for Varde By og Omegn.


Våbenanetavle over Hans Munk, som blev henrettet ved halshugning i 1616. Foto: Jannie Uhre Ejstrud. Museet for Varde By og Omegn.


Alslev kirke. Foto: Jannie Uhre Ejstrud. Museet for Varde By og Omegn.


Alslev kirke i januar 2010. Foto: Hans Ole Villadsen


Alslev kirke, julen 2009. Foto: Hans Ole Villadsen

Intro

I 1774 blev den romanske kirke beskrevet som ”meget pyntelig”, og det holder stik den dag i dag

Bygningen

Kirkens kor og skib er romanske fra første halvdel af 1200-tallet. Tårnet er senmiddelalderligt og våbenhuset er bygget over en middelalderlig kerne.

I 1774 blev den romanske kirke beskrevet som ”meget pyntelig”, og det holder stik den dag i dag, hvor den lille landsbykirke ligger frit i terrænet kun omkranset af marker. Indvendig smykkes kirken ikke alene af kalkmalerier af den berømte Liljemester, men også af en meget interessant våbenanetavle for Hans Munk til Visselbjerg, som blev henrettet i 1616.

Liljemesterens kalkmalerier

I kirkens kor og skib er der kalkmalerier fra starten af 1500-tallet af den berømte Liljemester. Malerierne forestiller Liljemesterens klassiske franske liljer over en trekant med tre blade, der mødes i en ring. Motivet betragtes som Liljemesterens vartegn og ses i flere af egnens kirker, bl.a. Janderup.

Foruden Liljemesterens malerier er der over triumfbuen i skibet malet et bomærke og et våbenskjold for slægten Munk til Visselbjerg, der i en periode benyttede kirken som gravkirke.

Den usædelige Munk

Særlig interessant er en våbenanetavle i træ over Hans Munk, der hænger i koret. Hans Munk blev henrettet ved halshugning i København i 1616 pga. ”usædelig omgang med tre søstre”. Tavlen, som viser hans 16 tipoldeforældres våbenskjolde, har sandsynligvis oprindeligt været opsat over hans grav i koret.

Helgengrav

Kirkens alterbord rummer en helgengrav med en lille blyæske, der har indeholdt et relikvie. Omkring 1870 arbejdede nogle nysgerrige håndværkere på bordet, og de åbnede skrinet og fandt en negl. Skrinet er dog tomt i dag, og hvor helgenneglen forsvandt hen er et mysterium.

Kilder

Brøndum, Vester Nebel, Alslev, Hostrup. Danmarks Kirker, Ribe Amt. Nationalmuseet.