Ærøskøbing Kirke
Ærøskøbing Kirke
Døbefonten i Ærøskøbing Kirke stammer fra 12-1300 tallet
Prædikestolen i Ærøskøbing Kirke fra 1634
Ærøskøbing Kirke
Intro
Kirkestræde 5, Ærøskøbing
Kirken midt i den gamle købstad Ærøskøbing har en historie, der går så langt tilbage som til middelalderen. Her blev Ærøskøbings første kirke til i 12-1300 tallet, da kristendommen vandt frem i Danmark.
Ærøskøbings gamle kirke blev bygget i middelalderen, da kristendommen begyndte at blive udbredt i Danmark. Ingen kender årstallet, men et pejlemærke er døbefonten, der tyder på at kirken er fra 12-1300-tallet. I 1630'erne skete en stor ombygning, hvor kirken blandt andet blev forlænget og udrustet med tilbygning. Herefter sker der løbende forbedringer, men efterhånden må kirken bøje sig for tidens tand. I 1730 berettes det at klokkeren er nervøs for at begive sig op i klokketårnet, på grund af dets tilstand og i 1755 er det forbundet med livsfare at holde gudstjeneste i kirken, så faldefærdig er den blevet. Men da var planerne om en ny kirke allerede sat i værk.
Kilde: Karen Margrethe Fabricius og Karsten Hermansen: Bygget af levende stene : Ærøskøbing Kirke 1758-2008
I 1753 blev det vurderet, at den eksisterende Ærøskøbing Kirke var i så dårlig stand, at den ikke stod til at redde. En indsamling til bygning af en ny kirke startes. Kirken står færdig i 1758. Igennem årene er kirken blevet vedligeholdt løbende, men en genåbning efter en helt stor restaurering sker først i 1950. Her afsløres også en mindeplade for krigsforliste søfolk fra Ærøskøbing 1939-1945. Mindepladen er lavet af billedhugger H. C. Petersen efter Gunnar Hammerichs udkast.
Døbefond og Prædikestol
Inventar som døbefont og prædikestol fra den gamle kirke er blevet genbrugt i den nye. Døbefonden er udhugget i granit, og er jævnaldrende med Ærøskøbing by, ca. 1200-1250. Prædikestolen er bygget i sen renæssancestil og har årstallet 1634 indgraveret. Prædikestolen er udsmykket med billeder af Jesu fødsel, Jesu dåb og - ifølge inskriptionen - Jesu himmelfart. Men ser man nærmere på det sidste, viser det Jesu opstandelse med sejrsfanen og de besvimede soldater.
Kilde: Karen Margrethe Fabricius og Karsten Hermansen: Bygget af levende stene : Ærøskøbing Kirke 1758-2008