Ærø Museum


Ærø Museum


Museumshaven


Sandhus i museumshaven på Ærø Museum


Søfartsrummet på Ærø Museum

Intro

Ærø Museum Brogade 3-5, Ærøskøbing Det 100 år gamle museum er beliggende midt i Ærøskøbing og skildrer de købstads-, søfarts- og landbomiljøer, der kendetegner Ærø. Museet har desuden skiftende udstillinger samt museumshave med et sandhus.

Samlingen
Museet rummer samlinger fra købstads-, søfarts- og landbomiljøer - herunder en samling specielle ærøske egnsdragter. For de yngste museumsgængere vises en god, lille samling af legetøj fra tøndebånd til blikflyvemaskiner. Desuden vises en bymodel, som viser Ærøskøbing anno 1862 samt den fornemme Europa-Nostra pris, der i 2003 blev tildelt byen på grund af dens bevaringsværdige særpræg.

Kuntnerne
Ærø Museum er også hjemsted for nogle af de mange malerier, som tilrejsende kunstnere har fremstillet. Nogle af de tilrejsende kunstnerne slog sig ned permanent på Ærø og hele kunstnermiljøer opstod. Det mest kendte maleri på museet er nok Pietro Krohns maleri: ”På et Gadehjørne i Ærøskøbing” fra 1869. Pietro Krohn har iøvrigt leveret tegningerne til den berømte "Peters Jul" fra 1866.

Ærø Museum åbnede 10. juni 1910. Bygningen i Brogade 3-5, der i dag rummer museet, blev oprindeligt bygget til Ærøs første landfoged ca. 1775. Siden skifter huset ejer flere gange, og i 1955 erhverves den af Ærøs Museumsforening. Bygningen er i dag fredet.

Link: Ærø Museum


Gennem museets bagdør kommer man ud i museumshaven. Haven er anlagt med udgangspunkt i, hvordan den har set ud i 1920. Museumshaven blev indviet i 2002 og er anlagt ud fra billeder, arkivalier og erindringer. I haven ses bl.a. et morbærtræ, bede med buske, roser, hør og mange andre nytteplanter. Desuden er bevaret et gammelt das og et sandhus.


I museumshaven ses et sandhus. Et sandhus er et lille udhus på størrelse med et hundehus, hvor man tidligere opbevarede det sand, der blev brugt til rengøring. Gulvet blev fejet, og det nye sand blev strøet ud på gulvet. Sandhusets tag var til at løfte af, så man let kunne fylde huset op med sand.

Sandhusene er karakteristiske fordi de kun er set på Ærø. De har ikke tidligere været vurderet som bevaringsværdige, og selvom de har været meget udbredte er de fleste ikke blevet vedligeholdt, og der eksisterer kun ganske få i dag.