Årsdale Mølle


Årsdale Mølle før moderniseringen i 1919. Årsdale Mølle ca. 1890 før møllen fik vindrose og klapvinger.


Årsdale Mølle med pakhus. Omkring 1880 var der blevet bygget bageri til møllen, og i 1904 blev pakhuset opført.


Årsdale Mølle i morgensol. Møllen står flot vedligeholdt med sin rød-hvide vindrose og de røde trækstænger på vingerne


Årsdale Mølle i landskabet. Møllen er vartegn for Årsdale - et fiskerleje med 474 indbyggere (2008) på Bornholms østkyst.


Bungesigten. Valsestolen og Bunge-sigten (billedet) fra 1919 gjorde det muligt at lave fint hvidt mel.


Møllekatten. Årsdale Mølle er også kendt for sine hvide møllekatte.


Hattehjul og krondrev. I møllehatten sidder det store hattehjul på vingeakslen fra 1921. Jernakslen vejer 3,5 tons.


Kværnloftet med mølleværket. Møller Anthon Mikkelsen i arbejde ved kværnene. Han overtog møllen i 1956.

Intro

I 1877 opførte møllebygger Didrik Kjøller fra Nexø og hans fire sønner en ny vindmølle for møller Hans Peter Mikkelsen i Årsdale ved Ibsker. Møllen har været i slægtens eje siden. Den var den sidste af Bornholms vindmøller, der gik ud af drift...

I 1877 opførte møllebygger Didrik Kjøller fra Nexø og hans fire sønner en ny vindmølle for møller Hans Peter Mikkelsen i Årsdale ved Ibsker. Møllen har været i slægtens eje siden. Den var den sidste af Bornholms vindmøller, der gik ud af drift. Møllen er stadig funktionsdygtig og vises frem for turister. Årsdale Mølle er ottekantet og bygget af teglsten. Den slags møller er typiske for Bornholm, der har haft otte af slagsen. Uden for øen er de kun kendt et enkelt sted i Danmark, nemlig Sillerup ved Haderslev. ''Nye tider for mølleriet'' Omkring år 1900 blev dampmøllerne en trussel mod vand- og vindmøllerne. Mange gamle møller måtte lukke. Andre forsøgte at tage kampen op ved at modernisere deres møller. I 1919 overtog Johannes Mikkelsen Årsdale Mølle efter sin far. Johannes startede med at anskaffe en vindrose, der kunne styre møllen efter vindretningen. To af vingerne fik klapper i stedet for de gamle kludesejl. Det blev hurtigere at regulere sejl, så mølleren kunne koncentrere sig om møllens kværne. To år efter blev der råd til at sætte klapper på de to sidste vinger, samtidig med at en ny støbejernsaksel blev lagt op. Maskineriet blev moderniseret med blandt andet valsestol i 1929. Den lille hjælpemotor fra 1904 blev udskiftet i 1939 og igen i 1961.