"Svantes viser" - mosaik af Ella Funch ophængt i 1993.
Intro
Benny Andersen og Povl Dissing har gennem fire årtier været forbundet i et musikalsk ægteskab der blev grundlagt på biblioteket i Tarm.
Benny Andersen og Povl Dissing har gennem fire årtier været forbundet i et musikalsk ægteskab der blev grundlagt på biblioteket i Tarm.
Allerede under læsningen af de første korrekturark fra forlaget fik Benny Andersen den tanke, at det var Povl Dissing, der skulle lægge stemme til hans digtsamling, »Svantes viser«.
»Min musikforlægger, Peter Abrahamsen, havde forslået, at Cæsar skulle synge dem. Men jeg havde en idé om, at »Svantes viser«, der både var mørke og lyse, morsomme - men også havde en mørk kant, skulle synges af Povl Dissing. Han var den eneste sanger, jeg kendte, der sang, så man ikke vidste, om man skulle le eller græde,« forklarer Benny Andersen i telefonen fra hjemmet i Sorgenfri.
ANDERSEN OG DISSING<p>Benny Andersen f. 7. november 1929, Vangede. Digter, lyriker, forfatter, komponist og pianist. Har udgivet digtsamlinger, noveller, romaner, essays og børnebøger, bl.a. bøgerne om Snøvsen. Debuterede med digtsamlingen »Den musikalske ål« i 1960. Mest kendt er nok »Svantes viser« fra 1972. Benny Andersens »Samlede digte 1960?1996« er udkommet i over 130.000 eksemplarer. I november 2013 fik han som den første dansker udgivet en digtsamling på kinesisk.</p>
<p>Povl Dissing f. 27. januar 1938, Stavnsholt. Startede sin karriere i midten af 1950?erne som musiker i jazzorkestret »Mandagsorkestret«, hvor han spillede trompet. Hans tætte samarbejde med Benny Andersen begyndte med »Svantes Viser« i 1973. Tre sange fra deres anden plade »Oven Visse Vande« er medtaget i den seneste udgave af højskolesangbogen. Dissing har udgivet ca. 25 lp?er/cd?er. Han har medvirket på omkring 100 andre plader. I de senere år har Povl Dissing også spillet sammen med sine sønner Rasmus og Jonas samt Las Nissen i kvartetten Dissing, Dissing, Las og Dissing.</p>Men Povl Dissing sagde nej - i første omgang.
»Han var optaget af noget politisk i forbindelse med EF, så han var ikke interesseret,« husker poeten.
»Men jeg lod mig ikke sådan slå ud. Så da jeg fik en opfordring fra en række biblioteker i Sydvestjylland om at komme forbi og fremføre sangene, spurgte jeg igen, og der havde han åbentbart lidt mere brug for lidt håndører, så da sagde han ja. Det blev vores første koncert sammen på Tarm bibliotek i begyndelsen af 1973,« griner Benny Andersen.
Sammen nåede Dissing og Andersen at give fire koncerter som en slags optakt, inden de skulle i studiet for at indspille »Svantes viser« på plade.
»Povl havde en lille båndoptager, som vi optog koncerterne på. Optagelsen hørte vi i bilen inden næste koncert, hvor vi diskuterede os frem til den rigtige udgave. Efterfølgende indspillede vi en hel plade på fire dage,« fortæller han.
På daværende tidspunkt blev projektet ikke spået nogen stor fremtid. Teksterne var på dansk, og musikken akustisk, hvilket ikke passede ind i tidens toneklang.
»Ingen, udover nogle ganske få, troede på pladen dengang. Peter Abrahamsen udgav den på sit lille pladeselskab, Abracadabra. Han troede så meget på projektet, at han pantsatte sin bil for at få råd til indspillingen. På et tidspunkt kom han glædestrålende og sagde, at den højest sandsynligt ville sælge 5000 eksemplarer inden jul, og så ville alle hans udgifter være betalt. Det viste sig at holde stik. I marts havde vi solgt 50,000, og i dag er det oppe på et sekscifret antal. Vi gik den modsatte retning, og det viste sig at være den rigtige vej,« siger Benny Andersen, om den plade, der med tiden blev en klassiker.
40 års partnerskab»Svantes Viser« blev startskuddet til et musikalsk parløb som efterhånden har strakt sig over 40 år.
»Vi har sammenlignet os selv lidt med en slags ægtepar. Da vi havde holdt sammen i 25 år, snakkede vi om, at det nærmest var som et sølvbryllup,« siger Benny Andersen og griner lunt i røret.
Rejser og sammenvær familierne Andersen og Dissing imellem, er en del af opskriften på det succesfulde makkerskab.
»Vi er kommet hinanden mere og mere ved gennem årene. Vi har også rejst en del sammen. Samtidig er vi altid i gang med andre samarbejder, så vi bliver aldrig trætte af hinanden. Så mødes vi efter nogle måneder og har meget at fortælle hinanden, så det er altid spændende at være sammen,« fortæller siger Benny Andersen.
Han oplever, at publikumsskaren til koncerterne spreder sig over flere generationer, og det er en fornøjelse på flere måder.
»Povl og jeg har jo ikke noget imod, at der også er smukke, unge piger, der kommer og beder om vores signatur. Det er meget dejligt at mærke, at man er i live endnu, og at man ikke er glemt,« siger han med glimt i øjet.
Jubilæumsturnéen gik i gang i oktober - naturligvis på biblioteket i Tarm, hvor det hele begyndte i 1973. Siden turen bragt d'herrer Dissing og Andersen rundt i landet, hvor de optræder i Aarhus onsdag 11. december.
MDissing/Andersen
Musikhuset Aarhus, Store Sal, onsdag 11. december kl. 20. Med på scenen er Jens Jefsen (bas) og Morten Lund (trommer).