Tyrstrup Kirkegård Gl Kongevej.


Mindesten. Fotograf: Christiansfeld Arkiv

Intro

På Tyrstrup Kirkegård står 2 mindestene, som vidner om dramatiske begivenheder, der ramte familien Grøn fra Seggelund. Under 2. verdenskrig var oversergent Hans Christian Andersen gift med gårdejer Martin Jessen Grøns datter Signe.

Mindestene på Tyrstrup Kirkegård.
På Tyrstrup Kirkegård står 2 mindestene, som vidner om dramatiske begivenheder, der ramte familien Grøn fra Seggelund. Under 2. verdenskrig var oversergent Hans Christian Andersen gift med gårdejer Martin Jessen Grøns datter Signe. De to var aktive i modstandskampen mod tyskerne. Fra det tidlige forår 1944 var Andersen leder af modstandsarbejdet i Haderslevområdet. I september 1944 blev han eftersøgt af tyskerne, hvorfor han gik under jorden i Vedsted, hvorfra han oprettede illegale grupper i Hammelev og Vedsted, ligesom han organiserede samarbejde med grupper i Haderslev, Øsby og Christiansfeld.
På kong Christian X. fødselsdag den 26. september 1944 deltog de i en fest i Vedsted Forsamlingshus. Her blev de afsløret af tyskerne. Hans Christian Andersen blev skudt, medens det lykkedes Signe at flygte. Da tyskerne ikke kunne finde Signe, blev hendes fader Martin Grøn arresteret på hans gård i Seggelund. Gården havde gentagne gange været skjulested for illegale møder, som svigersønnen Andersen havde holdet der, medens han var under jorden og eftersøgt af tyskerne.

Martin Grøn blev efter tilfangetagelsen på gården ført til Gestapos hovedkvarter på Staldgården i Kolding. Da han ikke ville røbe datterens skjulested blev han ført til Frøslev. Derfra blev han brugt som gidsel i de tyske militærtransporter på jernbanen mellem Varde og Tønder. Senere blev han sendt til koncentrationslejren Neuengamme. Fra en af hans medfanger modtog familien følgende skrevet af læge Børge Næsted. Her kun uddrag af brevet.
”Jeg lærte Grøn at kende da vi kørte som Gidsler i de tyske transporttog. Han var en prægtig mand, og var glad for at han ikke havde røbet noget om datterens opholdssted. Selv om tyskerne havde været slemme ved ham. Vi havde ondt af ham, men han var en af dem, der var i bedst humør, på trods af sine forslåede kinder og blå øjne. Kort tid efter ankomst til Neuengamme blev han sendt på arbejde i Hamborg. Den 8. marts kom han sammen med 500 andre syge tilbage til Neuengamme, hvor han blev indlagt på sygeafdelingen, hvor jeg var læge. På trods af rødekorspakker og rødekors medicin stod han ikke sygdommen igennem, han døde den 13. marts 1944.
Det gjorde et dybt indtryk på os alle, at så god og trofast dansk mand, der havde været med i sidste Verdenskrig, skulle dø i en tysk koncentrationslejr. ” For disse to mænd er sat følgende mindesten: Her hviler
Oversergent
Hans Christian Andersen * 11. marts 1900 Faldet i kampen for Danmarks frihed 26. september 1944 Ære være dit minde Rejst i dyb taknemmelighed Af Haderslev Underofficerforening
Martin Jessen Grøn Født den 20. maj 1887 i Jægerup Død den 13. marts 1945 i den tyske Koncentrationslejr i Neuengamme - en tro Søn af Danmark - Hans Støv hviler i det Fremmede, men Dansk Samfund satte ham Mindet her. Dansken var fredløs i Skov og på hede. Herrer vi havde af Himmelens vrede. Da han så det vældige vejr, blev han ræd og råbte – Herre frels mig.