Tellerupluren


Lur fra Tellerup Mose, ca. 1.000 f.Kr. Lurerne blev sandsynligvis brugt i forbindelse med religiøse handlinger som for eksempel ofringer i moser og søer. Luren er i dag på Møntergården i Odense.

Intro

I 1808 fandt man to lurer i Tellerup Mose. Den ene kan fra sommer 2013 ses på Møntergården i Odense, den anden befinder sig på Wedellsborg Gods. Lurer optræder oftest i par, og de blev sandsynligvis brugt i forbindelse med religiøse handlinger.

På gudernes bud
Tro og ritualer har siden oldtiden formet livet på Fyn. Med håbet om gudernes velvilje har fynboerne sendt gravgaver af sted til de dødes rige, bygget kirker og smykket sig med både thorshamre og kors.

Vandet – porten til gudernes rige? Boede oldtidens guder under vandet – langt nede i dyndet? Eller var vandet blot porten til gudernes rige? Det er et par af de spørgsmål om vores forfædres tro, som vi aldrig får svar på. Men det er sikkert, at moser, søer og vandløb blev brugt til at ofre alt fra lerkar, våben og redskaber til dyr og mennesker.
Ikke mindst i bronzealderen (1.700-500 f.Kr.) var det almindeligt at ofre alt lige fra smykker til våben til guderne i moser og søer.

Denne lokalitet er en del af udstillingen 'Fyn - midt i verden', der kan ses på Møntergården i Odense.