Svanen og frøen


Svanen og frøen. Foto: Poul Vestergaard


Svanen og frøen. I Arnbjergparken. Foto: Lothar Fialla


Svanen og frøen. Ved Svaneparken. Foto: Preben Palle


Svanen og frøen. Foto: Preben Palle


Svanen og frøen. I Arnbjergparken. Foto: Lothar Fialla

Intro

Svanen og frøen Siegfried Wagner (1874-1952) Svanen, 1938, og Frøen, 1942 Vandkunsten er dannet af to skulpturer, der er opstillet så de danner en enhed i et stort og smukt haveanlæg ved plejehjemmet Svaneparken

Svanen og frøen Siegfried Wagner (1874-1952) Svanen, 1938, og Frøen, 1942 Bronze og granit Placering: Østervold 14
Svanen er udført i bronze i dobbelt naturlig størrelse og frøen er udført i granit. Figurerne er placeret i et stort vandbassin sænket godt en meter under niveau og omgivet af granitkvadre. Frøen spytter vand på svanen, der er i kampstilling. De store udbredte vinger viser tydeligt kunstneren ægyptiske inspiration.
I 30-erne havde Varde kun en enkelt offentlig skulptur, statuen på Torvet af Kong Frederik VII. Kommunen søgte i 1937 Ny Carlsberg-fonden om støtte til udsmykning af byen. 1938 kom Svanen til Varde. Det medfødte nogen diskussion om det betimelige i at opstille en "Ølsvane". Den første tid var den deponeret i kommunens oplagsplads. Siegfried Wagner udarbejdede et udkast til svanens opstilling som springvandsfigur. Der skulle i springvandsbassinet anbringes en frø, passende i størrelse til svanen. Frøen blev bestilt efter en indsamling i Varde By. Efter 1945 kom den op at stå i Arnbjergparken og blev i september 1956 flyttet til Østervold, hvor den gav navn til plejehjemmet Svaneparken.

Kilde: Evald Larsen : Lidt forhistorie til Svaneparken. I: Vestjyder fortæller. 1989. Side 58-59


Siegfried Wagner (1874-1952)
Siegfried Wagner, dansk billedhugger, født i Hamburg af danske forældre, g.m. Olga Wagner. Han blev uddannet på Kunstakademiet 1889-96, var medhjælper hos bl.a. J.F. Willumsen og medleder af Mogens Ballins Tinsmedie 1900-02.
Siegfried Wagner udførte talrige kunstindustrielle arbejder og fik betydning for udviklingen af skønvirkestilen. Hans kendteste skulptur er Lurblæserne (bronze, 1914; søjlen af Anton Rosen) på Rådhuspladsen i København. Siegfried Wagner samarbejdede ofte med sin kone og udstillede ligesom hun fra 1905 på Den Frie Udstilling

Kilder: www.denstoredanske.dk Weilbach : https://www.kulturarv.dk/kid/Forside.do