Sct. Sørens kilde


Placeringen af den oprindelige Sct. Sørens kilde er noget usikker, men man har valgt at kalde en af områdets kildevæld for Sct. Sørens kilde. Foto: Skanderborg Museum.

Intro

I middelalderen har der mange helligkilder, som folk valfartede til for at søge lindring for lidelser og sygdomme. En af dem var Sct. Sørens kilde ved Rye.

I sønderskoven vest for Gl. Rye fandtes i middelalderen en kilde viet til Skt. Søren.
Sct. Søren eller Sct. Severin, som han også kaldes, var ifølge en af flere legender en bondedreng, der fik en vision, mens han pløjede familiens mark ved Gl. Rye. Han drog på pilgrimsfærd og endte med at blive biskop i Køln i Tyskland. En anden legende omtaler Sct. Søren som biskop Severin af Bordeaux i Frankrig. At en biskop med navnet Severin blev begravet i Køln ca. år 300 synes dog at være sikkert, og herfra kom i 1100-1200-tallet hans relikvier til norden.
Kirken i Gl. Rye er siden også blevet viet til Sct. Søren. I den kunne de mange kildegæster gå til alters.
Den præcise placering af den middelalderlige kilde kendes ikke i dag, men bakkerne omkring Gl. Rye er rige på kildefremspring, og en af disse er i dag lagt i rør og betjener turister som Sct. Sørens kilde. I byen Gl. Rye er der skiltet mod Sct. Sørens kilde. Biler kan parkeres ved Gl. Rye skole, og derfra er der ca. 10 minutters gåtur på grusvej frem til kilden i Rye Sønderskov. På stedet er opsat en informationstavle.