Rosenlund


Ved Rosenlund syd for Langeskov blev der i 1978 fundet en samling grave fra vikingetiden. En høvdingegrav påkaldte sig stor opmærksomhed. Høvdingen er der ikke mange spor af, men gravens form og indhold af fine våben viser, at der var tale om en stormand.


Sværd med navnet 'Ulfberth' indgraveret i klingen, fra 900-tallet. Fundet i Rosenlundgraven. Sværdet findes nu på Møntergården i Odense. Foto: Jens Gregers Aagaard.

Intro

Vikingetidens stormænd kendes fra mange grave, hvoraf flere er fundet på Fyn. En af gravene er Rosenlund-graven. Høvdingen selv er der ikke mange spor af, men både gravens form og dens indhold af fornemme våben viser, at der var tale om en stormand.

Asgot med det røde skjold I en kirke i Rønninge står en runesten fra 900-tallet med teksten: ”Sote satte denne sten efter sin broder Elev, søn af Asgot med det røde skjold”.
I nærheden ligger Rosenlund-graven, hvor Asgot måske blev begravet. Et prægtigt våben- og rideudstyr i graven viste, at den døde tilhørte vikingetidens krigeraristokrati. Vi ved kun lidt om ham, men Asgot var en af sin tids mest magtfulde mænd.

I graven fandt man bl.a. et sværd med navnet ”Ulfberth” indgraveret i klingen. Det var ikke alle krigere, der bar sværd. Og slet ikke et signeret Ulfberth-sværd fra en af de mest berømte våbensmedjer ved Rhinen i Tyskland. Men det gjorde den magtfulde Asgot.

Læs mere om Rosenlundgraven på denstoredanske.dk

Denne tekst er en del af udstillingen 'Fyn - midt i verden', som kan ses på Møntergården i Odense.