Odense Slot
Odense Slot, hovedbygningen set fra haven.
Trykt tegning, farvelagt. Kongens Have med Odense Slot og søen i baggrunden. I forgrunden en kvinde med en lille dreng i matrostøj, stående ved H.C. Andersen statuen
Litografi. Odense Slot, hovedbygningen.
Brandsprøjte, brandmænd, i gården ved Odense Slot
Planer over Odense Slots stue- og øvre etage. Fra Thurah's "Den danske Vitruvius".
Odense Slot
Odense Slot
Odense Slot
Grundplan over Odense Slot med angivelse af de lokaler, som 1860-85 husede "Nordisk Museum i Odense".
De første genstande, der indgik i Odense Bys Museers samling blev skænket af Johan Bülow. Her ses de i udstillingen om Sanderumgårds Have på Fyns Kunstmuseum i 2010
Fredet bygning: Til bygningskomplekset Odense Slot hører tillige en rød murstensbygning, der forbinder slottet med Sct. Hans Kirke - her set i baggrunden med port ud til Sct. Hans Plads.
Fredet bygning: Odense Slots hovedbygning set fra Kongens Have.
Fredet bygning: Til bygningskomplekset Odense Slot hører tillige en rød murstensbygning, der forbinder slottet med Sct. Hans Kirke.
Fredet bygning: I forlængelse af Odense Slots østfløj er opført en bygning i 1837, tegnet af arkitekt og hofbygmester Jørgen Hansen Koch.
Intro
Odense Slot var oprindeligt et kloster, men siden blev det kongeslot og idag huser det dele af Odense Kommune.
Odense Slot var også stedet, hvor byens første museum så dagens lys i 1860. Dengang kaldtes det 'Nordisk Museum' og havde til huse i to rum.
Kong Frederik den 4. ville have et pænt sted at bo, når han var i Odense. Derfor fik han i 1720’erne lavet en omfattende ombygning af det gamle kloster, som lå på stedet. Han tilføjede blandt andet hovedlængen ud mod Kongens Have. Bygningen blev derved firelænget, og det gamle munkekloster blev til et kongeslot. Frederik den 4. døde på det færdigrenoverede slot under et besøg i Odense i 1730.
Når de kongelige kom på besøg, blev de mødt med storslåede parader og æresporte, som kostede byen mange penge. Med sig havde kongefamilien alt lige fra hofkirurg og egen vinkælder med mundskænk til barbersvend og vaskepige. For eksempel ankom kong Christian den 6. i 1731 til Odense Slot i pomp og pragt med 300 bøndervogne, 14 borgervogne og næsten det dobbelte antal heste.
Slottet var oprindelig et kloster
Odense Slot skiller sig ud fra andre danske slotte på især to punkter: Det er oprindeligt et kloster, og det har i en periode været guvernørbolig. Den oprindelige bygning Skt. Hans Kloster blev opført sidst i 1200-tallet af johannitermunke. Men i forbindelse med Reformationen overgik klostret til kongen, og bygningen blev i mere end 100 år efter omtalt som Odensegård.
To kronprinser
Den virkelige storhedstid for slottet kom, da Fyn og Langeland blev et ”guvernement”. Da flyttede guvernøren ind på slottet.
Den første guvernør var kronprins Christian Frederik (senere Christian den 8.) og han rykkede ind i 1816. Da han blev konge i 1839, overtog sønnen kronprins Frederik (senere Frederik den 7.) guvernørposten. Frederik den 7. står i dag som statue i Kongens Have foran slottet, og på slottets hoveddør er der et motiv med hans navnetræk.
I 1848 blev guvernementet nedlagt. Staten overtog slottet i 1849 og solgte det i 1907 videre til Odense Kommune. Landsarkivet og Katedralskolen ligger nu der, hvor slottets køkkenhave var. I dag huser slottet dele af Odense Kommunes forvaltning.