Minibyen i Varde


Minibyen i Varde. Foto: Karen Riisager.


Minibyen i Varde. Foto: Karen Riisager.


Minibyen i Varde. Med Sct. Jacobi Kirkes spir. Foto: Karen Riisager.


Minibyen i Varde. Toldboden. Foto: Karen Riisager.


Minibyen i Varde. Minimurerne afleverer et nyt hus. Foto: Jens Anker Tvedebrink.


Minibyen i Varde. I minimurernes værksted. Foto: Varde Lokalhistoriske Arkiv.


Minibyen i Varde. I minimurernes værksted. Foto: Jens Anker Tvedebrink.


Minibyen i Varde. Den Schultzske Gård. Foto: Børge Kjær.


Minibyen i Varde. Opmåling til et nyt hus. Foto: Nordhjems Bogtrykkeri.

Intro

Minibyen ligger smukt i Arnbjerg og er en miniatureby med mere end tre hundrede huse bygget i størrelsesforholdet 1:10. Modelbyen viser Varde Købstad, som den så ud lige efter midten af 1800-tallet.

Minibyen Minibyen fremtræder som Varde Købstad så ud midt i 1800-tallet. Gadeforløbet, der ikke er ændret væsentligt siden middelalderen, svarer stort set til nutidens. Visse gadenavne er ændret: Hugormegade og Skouboegade hedder nu Østergade og Storegade.
Bygningerne er opført i størrelsesforholdet 1:10 efter tegninger, der er udarbejdet på grundlag af gamle originaltegninger, fotografier og oplysninger fra fx brandtaksationer, der omtaler antallet af døre og vinduer samt tagbeklædning.
Det ældste modelhus blev bygget i forbindelse med en udstilling i 1926 og står ved Arnbjerg pavillonen. Det næste hus opførtes i 1966, da Varde Håndværkerforening fejrede 100 års jubilæum. Det blev Minibyens første bygning, og derfor regnes byens historie fra dette år.
Varde Købstad havde to middelalderkirker indtil 1809, og Minibyens første kirke blev Sct. Nicolai kirke, der nu kun findes her. Sct. Jacobi Kirke, som stadig ligger i bymidten i naturlig størrelse, er kommet til senere.
Minibyen rummer et stort antal modeller af boliger, værksteder, forretninger, værtshuse, møller og landbrug. Ligesom Varde Å er en del af modelbyen. Kilder: Minibyen i Varde. 1992 og 1997.


Minimurerne Modelhusene bygges på Minimurernes værksted. Her har adskillige Varde-borgere, hovedsagelig pensionister, gennem årene skabt de små huse, som er korrekte til den mindste detalje. Alt er håndlavet. Mursten, teglsten og rygningssten laves af ler og formes på en kødhakkemaskine efter ’vanille-kranse-metoden’, hvorefter de brændes på det lokale Sønderskov Teglværk. Døre og vinduer fremstilles af 2 mm blyplade og stanses ud med hammer og stemmejern. Råhusene opstilles i lecablokke.
Omkring et dusin pensionister er beskæftiget på værkstedet. Heraf har kun enkelte haft en faglig baggrund til at udføre arbejdet, hvilket måske er en af årsagerne til at gøre det tiltrækkende at være minimurer.