Kalø Slot


Vejdæmning til Kalø Slotsruin. Den middelalderlige vejdæmning fører til Kalø Slotsruin, som ligger på en lille ø i Kalø Vig.


Volde og grave. Borgen er omgivet af både volde og grave, som har været en vigtig del af dens forsvar.


Tårn. Tårnet var borgens sidste tilflugtssted og stærkeste forsvarspunkt.


Kalø set fra afstand. Kalø

Intro

Kalø Slot er en af landets største og bedst bevarede borgruiner. Den ligger på toppen af en lille ø i Kalø Vig, som man har gjort landfast med en dæmning. Den ældste borg på stedet blev opført af Erik Menved (1287-1319) efter et oprør i 1313...

Kalø Slot er en af landets største og bedst bevarede borgruiner. Den ligger på toppen af en lille ø i Kalø Vig, som man har gjort landfast med en dæmning. Den ældste borg på stedet blev opført af Erik Menved (1287-1319) efter et oprør i 1313. Til det udstrakte anlæg hører flere grave og volde, porte og ringmure. Som andre af landets borge mistede Kalø sin militære betydning i slutningen af middelalderen, men fortsatte som et af de vigtigste administrative centre for kongemagten. Med nedlæggelsen af lenene i 1660 mistede slottet sin betydning, og i 1672 begyndte en systematisk nedrivning. ''Kongen tvang bønder til at bygge en borg'' Heller ikke i middelalderen var nye skatter populære. I 1312-13 rejste jyske bønder og herremænd et oprør mod Erik Menved og hans mange, dyre krige. Kongen slog oprøret ned, henrettede lederne, udskrev en strafskat kaldet ”guldkorn”, og tvang bønderne til at bygge borge på Kalø, ved Viborg, Horsens og Struer. ”... således betvang han omsider jydernes gamle stivsind …”, som det hoverende fortælles i Sjællandske Krønike. Borgene var så upopulære, at den efterfølgende kong Christoffer måtte love at rive dem ned. Ældre fundamenter på Kalø viser, at det rent faktisk skete i et eller andet omfang, men også at borgen hurtigt blev genopført, sandsynligvis af Valdemar Atterdag (1340-1375).