Jacob A. Riis – verdensberømt dokumentarfotograf


Portræt af Jacob A. Riis. Foto: Pirie MacDonald, 1906. Library of Congress


Bandit's Roost i New York, 1888. Fra "How the Other Half Lives". Foto: Jacob A. Riis


Et af de mest berømte fotografier i serien "How the Other Half Lives". Billedet bærer titlen 'Lodgers in a Crowded Bayard Street Tenement - 'Five Cents a Spot'. Foto: Jacob A. Riis

Intro

Fotografen Jacob A. Riis er internationalt anerkendt for sin dokumentariske fotoreportage ”How the Other Half Lives” fra 1890, som skildrer USAs værste slumkvarterer. Barndomshjemmet i Ribe bærer i dag en mindeplade for 'New Yorks nyttigste borger'.

Fra Ribe til New York

Jacob A. Riis blev født i Ribe i 1849. Barndomshjemmet lå i Skolegade 1, Den Gamle Latinskole, hvor der i dag er en mindeplade for den verdensberømte fotograf.

Riis var en ung tømrersvend på 21 år, da han i 1870 rejste til USA for at gøre lykken. Lykken stod dog ikke lige for. Han startede med at leve som hjemløs uden fast arbejde, og han fik førstehåndskendskab til de fattige amerikaneres levevilkår. Riis formåede dog at omdanne sine erfaringer til arbejde, og en stilling som politirapporter på en avis dannede startskud for Riis’ karriere som dokumentarfotograf og social reformator.

Under sine besøg i New Yorks hårdest belastede slumkvarterer fik han idéen at understøtte sine reportager med fotografier. Det blev starten på en helt ny genre inden for fotografi, dokumentarfotografiet. Da Riis døde i 1914 var hans billedserier fra slumkvartererne allerede kendt verden over, og både hans fotografiske stil og emnevalg havde dannet ny skole inden for fotografiet.

"How the Other Half Lives"

Fotoreportagen ”How the Other Half Lives”, som blev Riis’ store fotografiske gennembrud, er kendt verden over som det første eksempel på dokumentarfotografi. Billedserien satte fokus på de mennesker, der levede i New Yorks slumkvarterer, og de triste billeder af beskidte mennesker i tætpakkede lejligheder var en sådan øjenåbner for den amerikanske befolkning, at den amerikanske præsident Theodore Roosevelt senere kaldte Riis ’New Yorks nyttigste borger’.