Historisk Atlas Historisk Atlas - Twitter Historisk Atlas - Facebook Hent Microsoft Silverlight Historisk Atlas v.5 Android app iPhone app
Velkommen til Historisk Atlas. For at få den fulde oplevelse på Historisk Atlas har du brug for Silverlight. Det tager lidt tid at installere, men vi mener det er tiden værd.

Du kan også se Historisk Atlas umiddelbart, hvis du vælger "Historisk Atlas v.5". Det kræver at din browser er rimelig ny og denne version er langtfra færdig, så forvent ikke for meget. Det er denne version du skal vælge, hvis du er nysgerrig efter hvordan fremtidens Historisk Atlas kommer til at se ud.

Har du mere lyst til at gå på opdagelse i Historisk Atlas på din telefon, synes vi du skal downloade Historisk Atlas til din iPhone eller Android.

Vi er som altid interesseret i kommentarer og gode forslag - fang os på Facebook, Twitter eller info@historiskatlas.dk.
iPhone app
iPhone
Android app
Android
© 2012 Historisk Atlas | sitemap

Hesnæs
Intro
Hesnæs Fiskerleje med de karakteristiske stråbeklædte huse og den hyggelige lille havn er en del af Det Classenske Fideicommis besiddelser på Østfalster. En del af husene er nu i privateje.

Fiskerleje
I Kancelliets brevbøger 1551 omtales Hesnæs som Hestnes fiskerleje.
I 1585 erhvervede Kronen Hesnæs med 11 fiskeboder og 5 bundgarnsstader ved mageskifte med Peder Gyldenstjerne på Bønnet.
Hesnæs blev købt af J.Fr. Classen i 1771 for 900 rdl.

Ved stormfloden i 1872 blev størstedelen af bebyggelsen ødelagt, men kort efter genopbygget på initiativ og bekostning af Det Classenske Fideicommis ved arkitekt Vilhelm Tvede. Vilhelm Tvedes huse var bindingsværk med gule tavl.

Sønnen Gotfred Tvede overtog arbejdet som Fideicommissets arkitekt efter faderens død, og det er i hans tid, husene blev beklædt med strå og udskårne gerigter. Stråbeklædningen skulle beskytte mod vind og havgus, altså en enkel isolering af de oprindelige ½ stens mure. Husene blev bygget med beboelse i den ene ende af huset og stald i den anden.
I dag er stråbeklædningen, de udskårne gerigter ved døre og vinduer sammen med beliggenheden ved den lille havn og midt i skoven en vigtig del af stedets identitet.

Litteratur
Landsbyen


Areal


Driftssystem


Udskiftningsår


UdskiftningstypeHesnæs by med de rørbeklædte huse


Hesnæs havn med lystsejlere og fiskerbåde


Havnefogedens hus bygget i


Hesnæs savværk opført i1901. Produktionen standsede i 1984 og savværket blev revet ned i 2010.


Hesnæsvej 76. Huset er som de øvrige huse oprindelig indrettet med stald i den nordlige ende.


Standen syd for Hesnæs