Genforeningsstenen Skodsbølvej/Hoelvej i Skodsbøl


Genforeningsstenen i Skodsbøl.

Intro

Efter indhentet tilladelse fra Landbrugsministeriet, blev stenen hentet ved Skelde Strand og placeret på en plads midt i Skodsbøl.

I 1937 tog bestyrelsen for Skodsbøl danske forening initiativ til at rejse en genforeningssten i Skodsbøl. Ved en basar over to dage blev de nødvendige penge indsamlet.

På en plads midt i byen, hvor to veje mødtes, blev der udlagt et anlæg indhegnet med tilhugne stenpiller, og forbundet med en jernkæde. Bag stenen rejstes en flagstang, som var skænket af en privatmand, og flaget af Danmarks-samfundet.

På genforeningsdagen i 1937 afsløredes stenen i overværelse af, en for Skodsbøl by, stor forsamling.
Gårdejer og Dannebrogsmand Andr.Thomsen (1875-1954) holdt afsløringstalen.
Festen fortsatte på Skodsbøl kro.


Det var en smertelig pris danskerne betalte i 1864, da vi tabte krigen mod Preussen, men kun få blev hårdere ramt end de tusinder af sønderjyder, der mod deres vilje, blev indlemmet i det tyske rige.

Der skulle gå 56 år før det danske mindretal selv fik indflydelse på, hvorvidt de ønskede Sønderjylland genforenet med det øvrige Danmark. Efter Tysklands nederlag i første verdenskrig, blev spørgsmålet i februar 1920 sendt til folkeafstemning i tre zoner, hvor der kun var tilstrækkelig stemmer nok i zone 1 for en genforening.

Afstemningsdagen i zone 1: 10. februar 1920
Genforeningsdagen: 15. juni 1920