Flakhaven


Flakhaven. Rådhuset. Domkirken. Hestevogne. Ca. 1906. HL896


Flakhaven med Odense Rådhus til højre, Fyens Disconto Kasse til venstre. I baggrunden Vestergade nr. 11-15. Biler. Ca. 1930.


Tegning. Flakhaven ca. 1800. Det gamle rådhus, Biskop Jens Beldenaks Gård (nedrevet 1857) og de offentlige vandposte.


Flakhaven med det gamle rådhus.


Postkort. Bruntonet fotografi. Odense Rådhus


Postkort. Bruntonet fotografi. Odense Rådhus. Flakhaven. Bil.


Postkort. Fotografi. Flakhaven med Odense Rådhus. Biler, cykler.


Flakhaven, Odense Rådhus. Udsmykning i anledning af indvielsen af Odense Kanal (udvidelsen).


Klingenberg, Sct. Knuds Kirke, Odense Rådhus. Tekst bagpå: Klingenberg efter at resterne af Hempels gård er fjernet ca. 1932, for at give plads til Telefonhuset.


Detailscanning fra Braunius: Flakhaven


Detailscanning fra Braunius: Flakhaven


Flakhaven


Flakhaven


Flakhaven

Intro

Flakhaven har i århundreder været byens centrale plads – mellem rådhus og domkirke.

Flakhaven – en flad have. Selv om Flakhaven er byens centrale plads, er det forbavsende lidt, man ved om stedet. Flakhaven nævnes første gang officielt i forbindelse med optegnelser fra et ”privilegium”. Privilegiet drejede sig om særrettigheder til købmandsgildet i 1496: hvilke varer der måtte sælges på de forskellige markedspladser. Navnet Flakhaven betyder formentlig ”den flade have”, for pladsen var i ældre tid en indhegning til græsning.

Det første rådhus
Odenses første rådhus blev bygget på hjørnet af Flakhaven og Vestergade, og det omtales allerede i 1437. Det middelalderlige rådhus var et fornemt toetages stenhus med indgang fra Vestergade. Foran rådhuset stod en af de offentlige vandposte, som var blevet opsat i 1586. Vandposten blev i 1868 erstattet med en bronzestatue af kong Frederik den 7. I dag står statuen i Kongens Have foran Odense Slot.

Rådhuset nu
I starten af 1880’erne blev det gamle rådhus revet ned og erstattet af det nuværende. Samtidig fik bygningen indgang ud mod rådhuspladsen Flakhaven. Rådhuset er tegnet af arkitekten J. D. Herholdt og han har været stærkt inspireret af rådhuset i den italienske by Siena. Det nuværende Odense Rådhus var oprindelig udstyret med et 45 meter højt tårn i gotisk stil, men tårnet blev revet ned i 1942 i forbindelse med en ombygning.

Rådhuset har siden indvielsen i 1883 været udsat for forskellige små dramaer: Under 2. Verdenskrig blev rådhusuret skadet ved schalburgtage, som var tyske gengældelsesaktioner, og i 1984 tabte ”Retfærdigheden” sit scepter. ”Magten, Retfærdigheden og Visdommen” er den skulptur af Aksel Hansen, som siden indvielsen har tronet over indgangen. Hele skulpturen blev pillet ned og sat i stand.

Inde på rådhuset er der mindetavler over en række fremtrædende odenseanere.Odense Rådhus fik i 1950’erne tre nye fløje. De blev indviet på H. C. Andersens 150-års fødselsdag 2. april 1955. Eventyrdigteren er også at finde på rådhusets mindetavler over betydningsfulde bysbørn.