Faxe Kirke


Kalkmalerier i Kirkens våbenhus. Foto: Preben Gustafsen 2011


Kirkebøsse - oprindeligt stående ved Hovby Kildemarked. Foto: Preben Gustafsen 2011


Faxe kirke set fra Rønnedevej før december 1956


Faxe Kirke set fra syd. Postkort fra arkivet.


Faxe Kirkes indre. Postkort fra arkivet.

Intro

Faxe Kirke er bygget i sengotisk stil og var fra opførelsen i 1492 og til 1934 tilhørende Københavns Universitet.

Kirken er opført i sengotisk stil af røde tegl med karateristiske bånd af den lokal kalksten. Dette giver bygningen, der er 40 meter lang, et særpræget udseende. Tårnet med sine kalkbånd er opført ca. år 1500 og i 1600 årene er der tilbygget et kapel.

Grevestolen i kirkens hovedskib er opført af fru Jytte Gyldenstjerne til Totterupgård (nu Rosendal) i 1612 og kalkmalerierne i tårnet samtidigt med dette i ca. år 1500. Malerierne har delvist været overkalket på grund af deres indhold, men er nu synlige. I 2008 blev en række kalkmalerier over orglet afdækket og istandsat af nationalmuseet.

Københavns Universitets våbenskjold ses over døren til sideskibet.

Prædikestolen er fra 1600-årene og alterbilledet fra 1717.


Kirken er højt placeret i landskabet og ligger ved det der en gang var Faxe Banke med træbevoksning, heraf byens navn, der henviser til en hests maner. Banken er nu et stort åbent kalkbrud af enselige dimentioner, hvilket gør, at kirken ligger for enden af byens indfaldsvej med ryggen mod kalkbrudet.

Omlægningerne af vejene foran kirken har givet anledning til flere ombygninger af indgangspartiet fra gaden til kirkegården.