Eslund - Kongeligt jagtslot


Eslund ©Horsens Museum

Intro

Bag den markante bakkeknold Eslund Bjerg, kunne der tidligere ses fundamentrester, ligesom der er fundet et munkestensgulv og et ildsted. Det er ikke ualmindeligt, at der knytter sig historier til sådanne steder og her ikke uden grund, for stedet har en helt særlig betydning.

Der er kun svage spor efter den borg der eftersigende skulle have ligget i Nim skov, men den er nævnt flere gange i skriftlige kilder.

Arkæologisk undersøgelse
Dele af slottets murværk blev registreret af Horsens Museum i 2003 i kælderen under den ejendom, der i dag ligger i skoven. I rapporten står der, at kælderen var 2,6 x 8 meter og havde et meget kraftigt murværk, der virker overdimensioneret til den nuværende bygning. Det forekommer sandsynligt, at kælderen har indgået i en ældre bygning. Selve kælderen dateres forsigtigt til år 1550-1800.
Pontoppidan fortæller om en gård i Nim skov
I anden halvdel af 1700-tallet skrev Pontoppidan i sit værk Danske Atlas om stedet: I Nim Skov findes et Bjerg, kaldes Eslund Bjerg, hvor der har staaet en Gaard med Volde om. Gaarden skal være bleven mineret af de Svenske. Evald Tang Kristensen fortæller om Eslundsborg
Senere, i slutningen af 1800-tallet, blev historien lidt mere spændende idet Evald Tang Kristensen kunne gengive følgende: Efter et andet sagn, jeg har hørt om Drostholm, blev den bygget, efter at skipper Klement havde gjort oprør. Kongen pålagde nemlig Jyderne som straf, at de skulde bygge en række Borge tværs igjennem landet fra Horsens fjord og ud til Ringkjøbing fjord. Den første af disse borge var Bygholm, der oprindelig lå på Slangebjærg, en hoj i Bygholms have, der endnu er omgivet af grave. Den næste var Drostholm, og den tredje var Eslundsborg på Eslundsbjærg inde i Nim skov. På Eslundsbjærg i Nim skov har man fundet spor af, at der har været meget store bygninger, ligesom den også har været befæstet. Den fjerde borg lå nede ved Bræstenbro.

Kongernes jagtslot i Nim
Evald Tang Kristensen blander tydeligvis forskellige perioder sammen, og historikere har siden ment, at der var tale om Frederik II og Christian IV's jagtslot i Nim Herred. Slottet blev ødelagt i 1644 af svenskerne. En synsforetning fra året efter er bygningen meget medtaget, om end kilden giver et godt indtryk af det lille slot.