Englændergravene


Mindestedet fra 1945, som blev lavet af Børge Lerche


Englændergravene 2017


Rear Gnr. Sgt Donald Morris


Mid upper Gnr. F/S Harvey J. Porter RAAF

Intro

Englændergravene er et mindested ved østermarksvej øst for Tarm. Her nedstyrtede engelske piloter under 2. verdenskrig efter, at deres Avro Lancaster blev skudt ned over Østergårde 12. marts 1945.

''Historisk video'' [https://www.youtube.com/watch?v=q6yJ4oE0sv4 Dansk] [https://www.youtube.com/watch?v=bHuKSqS2C5A Deutsch] '' ''''Aftenen mellem den 12. og 13. marts 1945:'' En engelsk Lancaster var på vej hjem til basen i England efter, at have udlagt miner i Kattegat. Tæt ved Lyne blev flyet skudt af en tysk natjager. Det engelske fly blev ramt og brød i brand, men det lykkedes 5 besætningsmedlemmer, at springe ud med faldskærm, mens de to skytter, engelske Donald Morris og australske Harvey James Porter ikke nåede, at springe ud af det brændende fly. De dræbte blev ført til Tarm sygehus af mandskab fra civilbevogtningen. Her hentede tyskerne ligene næste dags eftermiddag og lagde dem i sække og transporterede dem af en lokal vognmand. Dette foregik i delvis hemmelighed ud til plantagen øst for Tarm, hvor de begravede dem uden, at markere gravstedet. Samtidig begyndte kirkeklokkerne at ringe og tyskerne blev mistænkelige for at de ringede pga. nedgravningen. ''Natten mellem 4. og 5. maj 1945:'' Den lokale vognmand kunne udpege stedet, hvor en mand fra byen gik ud til gravstedet. Her lavede han en stensætning omkring graven, hvorpå han anbragte to danske flag og et RAF mærke. Graven var pyntet inden byens kirkeklokker den 5. maj om morgenen ringede freden ind. Senere drøftede man, om Morris og Porter skulle flyttes ind på kirkegården, men man var hurtigt enige om, at de unge flyvere skulle have fred, hvor de lå. Deres gravsted skulle indvies, så pladsen var at betragte som en udvidelse af Tarm kirkegård. ''Den 14. juni 1945:'' Sognerådet besluttede, at skænke arealet til anlæg af 2 gravsteder, og at vedligeholde det fremover. Gravstedet blev anlagt for indsamlede midler. Den cirkelformede ringmur af brosten blev opført samtidig som afgrænsning af gravstedet. ''Søndag den 12. august 1945:'' En deling engelske soldater mødte fra Vandel flyveplads og ca. 800 vestjyder frem til den kristne begravelsesceremoni, som de to RAF-flyvere ikke havde fået, da de mistede livet i marts 1945.

''Døde ved styrtet:'' Donald Morris, RAF, 1924-1945 Harvey James Porter, RAAF, 1925-1945

''Øjenvidneskildring, v. Knud Raunkjær (f. den 26.6.1923), nedskrevet april 2008, Tarm.'' Nabomanden Knud Raunkjær var øjenvidner til flystyrtet i 1945. ”Jeg kunne høre skyderi ovre fra Ølgod-kanten. Pludselig kom der et engelsk Lancaster-bombefly frem fra sydvest. Det brummede meget og prøvede at få højde. Det så grangiveligt ud som om det ville styrte lige ned i vores gård. Det var blevet beskudt af en tysk natjager. Vores nabo, Svend, kom netop hjem fra Ølgod og han råbte, at vi skulle have de to soldater ud, da der var ild i flyet. ”Doktor” Bent Øllgård havde også set flyet styrte ned og kom i fuld fart på motorcykel. Vi kunne se tyskerne komme i fuld fart ovre fra Hedegården og fra Ølgod. De havde også set flyet falde fra Ølgod-siden. Så forsvandt doktor Øllgård i en fart, for han ønskede ikke at komme i deres kløer igen. Han havde allerede én gang været til afhøring i Kolding, hvor han var blevet tortureret. Der var 5 soldater fra flyet, som nåede at hoppe ud med faldskærm. Jeg kunne høre dem gå ovre i Vallund og fløjte efter hinanden. De blev alle fem hjulpet af Vestjyder i området, som skjulte dem for tyskerne indtil de alle nåede sikkert til Sverige. Én af dem blev skjult oppe hos Åge Uhre, som vi kendte. Lige efter Danmarks befrielse blev der rejst en mindesten over de to døde flyvere, englænderen Donald Morris og australieren Harvey James Porter. De så meget unge ud. Deres hænder var så fine og i deres ansigter lignede de næsten kun børn. Jeg tror de var universitetsstuderende, men havde meldt sig frivilligt til at hjælpe i krigen mod Hitler. Det var hårdt for mig at se så unge liv gå til spilde. Kun knap halvanden måned efter kom befrielsen til Danmark. ”

''Tarm Kirke '' I våbenhuset i Tarm Kirke hænger til venstre for døren ind til kirken en plakette, som lederen af Lancasteren I 1945, Stan Slater, har overdraget til Tarm Kirke. Sammen med overdragelsen af plaketten fulgte et dokument med begrundelsen for overdragelsen: '''Skænket til det danske folk''' '''af gruppekaptajn S. Slater DSO OBE DFC RAF''' '''for at markere 50 årsdagen for befrielsen fra den tyske besættelse''' '''under Anden verdenskrig.''' '''Men også som en anerkendelse af Deeres heltemod i hjælpen,''' '''De gav så uselvisk til besætningen fra RAF nedskudt over Danmark''' '''og i særdeleshed til kaptajnen og hans besætning''' '''efter deres nedskydning natten mellem 12. Og 13. marts 1945.''' ''Facts:'' DSO – medalje tildelt for fremragende lederskab OBE – indehaver af ordenen: Officer of the order of the British Empire DFC – Medalje: Distinguished Flying Cross RAF – Royal Air Force

''Publiceret''